Za kupovinu plina potreban matični broj i garancija da se neće sipati u auto

  Za kupovinu plina potreban matični broj i garancija da se neće sipati u auto 05.02.2018 10:39 | klix.ba

Sarajevo - Zakon o akcizama i pravilnik o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koji su počeli s primjenom 1. februara, stvorili su ogromne probleme uvoznicima i distributerima propan-butana i autoplina.

Cisterne su danima na terminalima, a mnogi distributeri ne žele prodavati plin jer se boje da će prekršiti zakon.

Naime, kako bi prodali plin koji će potrošač koristiti za, na primjer, grijanje ili kuvanje, uvozniku ili distributeru se na teret stavlja potencijalna krivična odgovornost ako kupac plin iskoristi za pokretanje vozila.

''Zakon je odredio da se od 1. februara prilikom uvoza propan-butana, koji se na tržištu planira prodavati za opskrbu motornih vozila, plaća trošarina u iznosu od 0,40 KM po kilogramu. To ne bi bilo sporno da prateći pravilnik nije odredio da se prilikom uvoza propan-butana koji nije namijenjen prodaji za opskrbu motornih vozila mora popuniti izjava kojom uvoznik pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću izjavljuje da će tako uvezen propan-butan, neobrađen, oslobođen akcize, prodavati isključivo korisnicima koji taj plin neće koristiti u vozilima'', izjavio je za "klix.ba" izvršni direktor GTG Plin Emir Berbić te dodao da oni ne mogu znati šta će krajnji korisnici raditi s propan-butanom.


Zbog te stavke, uvoznici su ograničeni jer uvezeni plin u cisternama ne mogu prodavati kompanijama koje se bave punjenjem propan-butana u boce.

''Uvoznik je ograničen i plin napuniti u boce u svojoj punionici te ga prodavati na benzinskim pumpama koje bi vršile daljnju distribuciju. Time je ovaj zakon uvoznicima propan-butana onemogućio slobodnu trgovinu te pojedine trgovce i potrošače stavio u neravnopravan položaj. S druge strane, zakon, a ni pravilnik nisu se precizno odredili prema pojmu 'krajnji korisnik', što otvara prostor za manipulacije. Jesu li to i pravne osobe koje plin koriste za obavljanje osnove djelatnosti (trgovina plina na malo) ili samo potrošači koji na neki način vrše utrošak, odnosno sagorijevanje plina, ostaje nejasno", dodao je Berbić.

Pravilnikom je određeno i to da je teret dokazivanja utroška plina na uvozniku, čime bi uvoznik trebalo da odredi za šta će kupac koristiti propan-butan. Međutim, najveći problem je legitimacija građana prilikom distribucije propan-butana u bocama.

''Distributeri propan-butana u bocama sada moraju legitimirati kupce. Shodno navedenom pravilniku, obveza obaveznika inditekrnih poreza je voditi evidenciju o prometu tekućeg naftnog plina koji nije namijenjen za vozila, a to podrazumijeva uzimanje ličnih podataka od fizičkih osoba u maloprodajnim skladištima u obliku imena, prezimena, mjesta i adrese kupca, JMBG-a, registracijske oznake vozila, otpreme i drugo, što je u izravnoj koliziji sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka'', objašnjava Berbić.

Distributeri najavljuju da su to samo neki od problema koji su nastali u dva dana, ali da će vikend donijeti dodatne probleme i poteškoće u poslovanju distributera propan-butana.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica