Za đake nema zime

Anita Janković-Rečević
Za đake nema zime

Banjaluka - Većina osnovnih škola u Srpskoj koje imaju vlastito grijanje predstojeće zimske dane dočekaće spremne jer su remonti kotlovnica i toplovodne mreže uveliko završeni, a drva i ugalj svakodnevno pristižu.

Direktori škola obećavaju da će đaci ove zime imati tople učionice jer je pripremljeno dovoljno energenta.

OŠ “Desanka Maksimović” iz Dragočaja za zagrijavanje 2.000 kvadrata treba oko 100 metara drva i većina je već na lageru.

- Ugovor o nabavci drva imamo sa šumskim gazdinstvom i već su nam isporučili jedan dio. Da sutra zahladi, možemo potpaliti peći - rekao je direktor Srđan Bogdanović.

I najveća osnovna škola u Prijedoru, OŠ “Petar Kočić”, spremna je za početak sezone grijanja. Remont postrojenja su obavili i samo čekaju pad temperature kako bi zagrijavanje učionica za 1.200 učenika moglo da počne.

- U sezoni potrošimo oko 300 metara drveta i dobavljač nam je već isporučio oko dvije trećine. Nabavili smo i nešto uglja za najhladnije dane, a prethodnih godina smo radili hemijsko čišćenje postrojenja, tako da nećemo imati problema sa grijanjem - rekla je direktorica ove škole Gorana Bosančić i dodala da su ogrev nabavili i za tri područne škole.

Razloga za brigu nemaju ni učenici koji znanje “beru” u OŠ “Kozarska djeca” u Gradišci. 

- Nešto energenata je na lageru, a preostali dio ćemo nabaviti narednih dana. Ogrev za područnu školu smo obezbijedili - istakla je direktorica Zora Malešević.

Zime neće biti ni za đake OŠ “Sveti Sava” iz Doboja. Centralna škola je priključena na gradsko grijanje, dok su za područne škole u Lipcu, Pridjelu i Potočanima nabavili dovoljno energenata. 

- Područna škola u Ševarlijama ove sezone prelazi na geotermalno zagrijavanje. U školskom dvorištu pronašli smo izvor tople vode i zahvaljujući Češkoj razvojnoj agenciji urađen je remont postrojenja i radijatore će zagrijavati voda iz izvora, koja će kasnije biti ispuštena u rijeku Bosnu - objasnila je direktorica Radmila Dakić.

OŠ “Vuk Karadžić” iz Bijeljine još nije nabavila ogrev za predstojeću zimu, ali roditelji i 1.439 đaka ne treba da brinu jer direktor Predrag Račanović tvrdi da će sve biti spremno prije dolaska hladnih dana.

- Tenderska procedura za nabavku uglja i drva je završena, ali smo imali žalbe koje će biti riješene. Za sezonu nam treba oko 200 tona uglja i 20 metara drva - rekao je Račanović. 

Banjalučka OŠ “Zmaj Jova Jovanović” pokrenula je postupak nabavke energenta za ovu sezonu.

- Ostalo nam je nešto drva i lož-ulja od lani. Do početka zime bićemo spremni - rekla je direktorica ove škole Dijana Bogdanović. Navela je da su zbog dotrajalosti peći dugo imali problema sa grijanjem, ali je nabavka nove 2016. godine riješila sve muke.  +++

Ministarstvo

Ministarstvo prosvjete i kulture RS dužno je da osnovnim školama širom Srpske obezbijedi sredstva za nabavku ogreva, a budžetom za ovu godinu za troškove grijanja obezbijeđeno je oko 4,7 miliona maraka.

- Od 187 osnovnih škola, osam je priključeno na centralno gradsko grijanje, i to u Banjaluci i Palama, dok 15 škola ima kombinaciju centralnog i vlastitog grijanja na način da je centralna škola priključena na toplanu, a područna odjeljenja imaju vlastito grijanje - rekli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana