Vrtić Bambi uskoro u novom ruhu

Danijela Stokanić
Vrtić Bambi uskoro u novom ruhu

Banjaluka - Banjalučki vrtić "Bambi", koji će u narednih nekoliko dana zasijati u novom ruhu, jedan je od 26 javnih objekata u Republici Srpskoj koji su utopljeni kroz projekat "Zeleni ekonomski razvoj", koji u BiH sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Nova fasada, krov i stolarija poboljšaće uslove boravka za 130 mališana, a radovi, za koje je obezbijeđeno više od 120.000 maraka, počeli su prije mjesec i uskoro bi trebalo da budu završeni.

Menadžer projekta "Zeleni ekonomski razvoj" Siniša Rodić kazao je da UNDP od 2013. godine realizuje projekat povećanja energetske efikasnosti u javnom sektoru BiH.

- U BiH je do sada sanirano 86 javnih objekata. U RS već dvije godine sarađujemo sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, a do sada je projektom obuhvaćeno 26 objekata. Vrijednost svih radova iznosila je oko šest miliona KM - kazao je Rodić prilikom jučerašnjeg obilaska vrtića "Bambi".

Cilj projekta "Zeleni ekonomski razvoj", koji kofinansiraju Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske, Fond za zaštitu okoline FBiH i Švedska razvojna agencija SIDA, prema Rodićevim riječima, je povećanje energetske efikasnosti, smanjenje emisije ugljen-dioksida i potrošnje energije, kao i povećanje komfora.

- Projekat nastavlja sa istim partnerima i u istom obimu, sa mogućnošću proširenja na neke druge oblasti - istakao je Rodić.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS Srđan Todorović potvrdio je da će projekat biti nastavljen i naredne godine, a plan je da se u Srpskoj obuhvati između deset i 15 objekata.

- Putem projekta "Zeleni ekonomski razvoj" godišnje se u RS u sve komponente projekta investira više od 2,2 miliona KM. Fond ovaj projekat godišnje kofinansira sa više od 500.000 KM - kazao je Todorović.

Dodao je da su do sada u RS uglavnom utopljavani objekti zdravstvenih i obrazovnih ustanova, gdje borave najosjetljivije kategorije.

Prema riječima direktorice Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Jelene Kurtinović, vrtić "Bambi", gdje svakodnevno boravi 130 mališana, samo je jedan u nizu onih koji vape za obnovom.

- U sklopu Centra oko 70 odsto objekata je iz 70-ih godina. Nažalost, ni na koji način nismo mogli da obezbijedimo novac da saniramo "Bambi", zbog čega nam je ova pomoć dobrodošla - kazala je Kurtinovićeva.

Dodala je da je na objektu urađena termoizolacija krova i fasada, a u narednom periodu bi trebalo da bude postavljena i nova stolarija.

- Naredne godine apliciraćemo prema svima koji su spremni da nam pomognu kako bi vrtići bili u što boljem stanju za djecu - rekla je Kurtinovićeva.

Ona je rekla da je u banjalučke vrtiće smješteno 2.200 djece i da skoro isti broj mališana čeka mjesto u vrtiću.

Načelnik banjalučkog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac obećao je da će smještajni kapaciteti u gradskim vrtićima do septembra naredne godine biti prošireni za još 200 djece.

- Banjaluka ima 22 vrtića, kao i 55 školskih objekata, zbog čega je svaka pomoć ove vrste, kao što je ovaj projekat, uvijek dobrodošla - kazao je Banjac.

"Ježeva kućica"

Jelena Kurtinović je istakla da je najstariji objekat, kada su u pitanju predškolske ustanove, vrtić "Ježeva kućica" koji je izgrađen 1949. godine. Ona je naglasila da je potrebno uložiti više napora da taj objekat bude renoviran, saniran i proširen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana