Возачима дража казна од појаса

Милијана Латиновић
Возачима дража казна од појаса

Бањалука - Возачи и њихови сапутници у Републици Српској још не схватају озбиљно значај употребе безбједносног појаса, што потврђује и посљедња анализа према којој тек нешто више од половине учесника у саобраћају поштује те прописе.

Истраживања Ауто-мото савеза (АМС) РС и ауто-мото друштава показала су да је од 26.696 контролисаних возача везано било њих 61 одсто, односно скоро сваки трећи је заборавио појас.

Ово истраживање показало је да возачи мушког пола мање користе безбједносне појасеве у односу на жене возаче, те да се возачи знатно мање вежу у насељу него на локацијама изван насеља. Анализа је показала и да је од 11.635 сувозача њих 64 одсто користило безбједносни појас. Одрасли који употребљавају појас током вожње на задњем сједишту права су ријеткост, а утврђено је и да се свега половина дјеце у аутомобилима превози према прописима. Од укупно 7.413 контролисаних путника на задњем сједишту, међу којима су и одрасли и дјеца, свега 26,37 одсто је користило појас.

У АМС РС наводе да је употреба безбједносног појаса једна од најефикаснијих мјера смањења стопе страдања у саобраћају.

- Истраживања показују да када наступи чеони удар при брзини од око 50 километара на сат, невезани путници буду одбачени унапријед силом од око три и по тоне, што доводи до тешких посљедица, а често и смрти - навели су у АМС-у.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић каже да је проценат везаних возача и сувозача порастао, али и даље недовољно да би се могло говорити о позитивним помацима.

- Доња граница је 70 одсто, бар када је ријеч о возачима и сувозачима и све испод тога не сматра се успјехом, без обзира на то што је у протекле двије године свијест учесника у саобраћају о значају употребе безбједносног појаса донекле подигнута на виши ниво. Када бисмо ову статистику представили бојом, то је и даље црна - рекао је Радовић.

Он је истакао да најмање 20 лица годишње погине у саобраћају због некоришћења појаса, а 100 буде тешко повријеђено.

Законом о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који је ступио на снагу 15. фебруара прошле године, за оне који не користе безбједносни појас прописана је казна од 100 до 300 марака, док се казна за превоз дјетета мимо прописа креће од 400 до 1.000 марака.

Теретна возила

У АМС РС кажу да је од 7.392 возача теретних возила 51 одсто било везано, те да је коришћење безбједносног појаса најмање на аутопутевима. Осим тога, од 1.605 сувозача у контролисаним теретним возилима свега половина је поштовала прописе и користила појас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана