Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS: Preseljenje Hirurgije piše novu stranicu istorije

Milijana Latinović
Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS: Preseljenje Hirurgije piše novu stranicu istorije

Preseljenje svih hirurških klinika i službi sa lokacije u centru grada u moderan prostor na Paprikovcu i puštanje u rad rekonstruisanog Centralnog medicinskog bloka i novoizgrađenog sjevernog krila predstavlja ostvarenje višedecenijskog sna naših radnika i stanovnika Srpske, istakao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Vlado Đajić.

- Najveća i najznačajnija zdravstvena ustanova u RS svakim danom opravdava titulu najsavremenijeg kliničkog centra u regionu, u kome se 24 časa dnevno pacijentima pruža vrhunska zdravstvena usluga. Ovim je završen istorijski projekat za zdravstvo Srpske - rekao je Đajić.

GLAS: Šta će za UKC RS značiti preseljenje Hirurgije na Paprikovac?

ĐAJIĆ: Nebrojene su prednosti i značaj puštanja u rad sjevernog krila, kako za osoblje, tako i za pacijente. Standard bolničkog liječenja biće na istom nivou kao u prestižnim svjetskim zdravstvenim centrima. U sjevernom krilu biće smještene najmodernije operacione sale i intenzivne njege sa 44 kreveta, kao i Centar urgentne medicine, Patologija i Sterilizacija. Najveća zdravstvena ustanova Srpske konačno će se smjestiti pod jedan krov. 

GLAS: Šta će pacijenti dobiti ovim preseljenjem?

ĐAJIĆ: Značajno ćemo unaprijediti standard bolničkog liječenja. Primjera radi, ako je pacijent imao saobraćajnu nesreću, on sanitetskim vozilom dolazi u Centar urgentne medicine, gdje se nalazi instaliran najnoviji CT aparat za dijagnostiku hitnih slučajeva, a samo će nas hodnik dijeliti od Zavoda za kliničku radiologiju, gdje se takođe vrši dijagnostička obrada. U slučaju da je pacijenta potrebno hitno operisati, to će se obavljati na istoj etaži u jednoj od dvije operacione sale za hitne slučajeve koje će raditi 24 časa dnevno, čime će se dobiti na vremenu, jer je za životno ugrožene pacijente svaki minut važan. Na spratu iznad nalazi se 10 najsavremenije opremljenih operacionih sala. U stacionarnom dijelu pacijenti će ležati u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi, što je potpuno drugačije u odnosu na prethodno stanje. Kreveti su automatizovani, svaka soba ima vlastiti toalet, tuš, te je omogućena i stalna komunikacija pacijenata sa osobljem putem uređaja za poziv, koji se nalazi u sobi.

GLAS: Najavljivali ste rekonstrukciju zgrade u kojoj se nalazi porodilište, kada će početi ti radovi?

ĐAJIĆ: U iduće dvije do tri godine, uz bezuslovnu podršku Vlade RS na čelu sa Željkom Cvijanović i predsjednikom RS Miloradom Dodikom planirana je rekonstrukcija zgrade u kojoj nam se svaki dan rađaju novi stanovnici Srpske,  zgrade Ginekologije, u kojoj se nalaze i Pedijatrija i Dječija hirurgija, a naravno biće rekonstruisana i zgrada Klinike za infektivne bolesti i izgrađena Klinika za psihijatriju.

GLAS: Kada bi UKC RS mogao dobiti kardiohirurgiju?

ĐAJIĆ: Naši planovi za budućnost usmjereni su na  edukaciju kadra i ulaganje u opremu. Već smo najavili projekat kardiohirurgije. Da radimo bez predaha, govori i činjenica da smo uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite uspjeli da kardiohirurgija, koja je trebalo da bude izgrađena po principu javnog - privatnog partnerstva, bude isključivo u vlasništvu UKC-a RS i svakog stanovnika naše Republike. Ovaj projekat predstavlja veliki uspjeh koji će doprinijeti poboljšanju i očuvanju zdravlja stanovnika Srpske. U toku su pregovori sa eminentnim stručnjacima iz Srbije, Slovenije i Austrije koji će dolaziti kod nas kako bi izvodili kardiohirurške procedure. Naši ljekari će odlaziti na petogodišnje specijalizacije u inostranstvo kako bi nakon edukacije samostalno obavljali najsloženije kardiohirurške zahvate. +++

Edukacija kadra

GLAS: Koliko je važna edukacija kadra?

ĐAJIĆ: Naše trajno opredjeljenje je ulaganje u edukaciju ljekara. Okupili smo eminentne stručnjake. Na ovaj način smanjuju se i troškovi porodica pacijenata koji bi za ovakve zahvate odlazili izvan Srpske. Jedan od najvećih benefita je to što se dolaskom ovih stručnjaka edukuje naš kadar. Imamo izvanrednu saradnju sa rukovodiocima najvećih zdravstvenih centara u Srbiji. Naši ljekari bili su na edukaciji u Beču i Ljubljani, a osim ljekara i medicinske sestre su prošle edukaciju u Ljubljani i bez sumnje stekle kvalitetnu osnovu za nadogradnju i unapređenje našeg sistema rada. U našu ustanovu dolaze i vrhunski stručnjaci iz Švajcarske, Norveške, Izraela, Slovenije, a dogovorili smo odlazak naših ljekara na edukaciju u zdravstvene centre u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana