Владо Ђајић, директор Универзитетског клиничког центра РС: Пресељење Хирургије пише нову страницу историје

Милијана Латиновић
Владо Ђајић, директор Универзитетског клиничког центра РС: Пресељење Хирургије пише нову страницу историје

Пресељење свих хируршких клиника и служби са локације у центру града у модеран простор на Паприковцу и пуштање у рад реконструисаног Централног медицинског блока и новоизграђеног сјеверног крила представља остварење вишедеценијског сна наших радника и становника Српске, истакао је директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Владо Ђајић.

- Највећа и најзначајнија здравствена установа у РС сваким даном оправдава титулу најсавременијег клиничког центра у региону, у коме се 24 часа дневно пацијентима пружа врхунска здравствена услуга. Овим је завршен историјски пројекат за здравство Српске - рекао је Ђајић.

ГЛАС: Шта ће за УКЦ РС значити пресељење Хирургије на Паприковац?

ЂАЈИЋ: Небројене су предности и значај пуштања у рад сјеверног крила, како за особље, тако и за пацијенте. Стандард болничког лијечења биће на истом нивоу као у престижним свјетским здравственим центрима. У сјеверном крилу биће смјештене најмодерније операционе сале и интензивне његе са 44 кревета, као и Центар ургентне медицине, Патологија и Стерилизација. Највећа здравствена установа Српске коначно ће се смјестити под један кров. 

ГЛАС: Шта ће пацијенти добити овим пресељењем?

ЂАЈИЋ: Значајно ћемо унаприједити стандард болничког лијечења. Примјера ради, ако је пацијент имао саобраћајну несрећу, он санитетским возилом долази у Центар ургентне медицине, гдје се налази инсталиран најновији ЦТ апарат за дијагностику хитних случајева, а само ће нас ходник дијелити од Завода за клиничку радиологију, гдје се такође врши дијагностичка обрада. У случају да је пацијента потребно хитно оперисати, то ће се обављати на истој етажи у једној од двије операционе сале за хитне случајеве које ће радити 24 часа дневно, чиме ће се добити на времену, јер је за животно угрожене пацијенте сваки минут важан. На спрату изнад налази се 10 најсавременије опремљених операционих сала. У стационарном дијелу пацијенти ће лежати у двокреветној или једнокреветној соби, што је потпуно другачије у односу на претходно стање. Кревети су аутоматизовани, свака соба има властити тоалет, туш, те је омогућена и стална комуникација пацијената са особљем путем уређаја за позив, који се налази у соби.

ГЛАС: Најављивали сте реконструкцију зграде у којој се налази породилиште, када ће почети ти радови?

ЂАЈИЋ: У идуће двије до три године, уз безусловну подршку Владе РС на челу са Жељком Цвијановић и предсједником РС Милорадом Додиком планирана је реконструкција зграде у којој нам се сваки дан рађају нови становници Српске,  зграде Гинекологије, у којој се налазе и Педијатрија и Дјечија хирургија, а наравно биће реконструисана и зграда Клинике за инфективне болести и изграђена Клиника за психијатрију.

ГЛАС: Када би УКЦ РС могао добити кардиохирургију?

ЂАЈИЋ: Наши планови за будућност усмјерени су на  едукацију кадра и улагање у опрему. Већ смо најавили пројекат кардиохирургије. Да радимо без предаха, говори и чињеница да смо уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите успјели да кардиохирургија, која је требало да буде изграђена по принципу јавног - приватног партнерства, буде искључиво у власништву УКЦ-а РС и сваког становника наше Републике. Овај пројекат представља велики успјех који ће допринијети побољшању и очувању здравља становника Српске. У току су преговори са еминентним стручњацима из Србије, Словеније и Аустрије који ће долазити код нас како би изводили кардиохируршке процедуре. Наши љекари ће одлазити на петогодишње специјализације у иностранство како би након едукације самостално обављали најсложеније кардиохируршке захвате. +++

Едукација кадра

ГЛАС: Колико је важна едукација кадра?

ЂАЈИЋ: Наше трајно опредјељење је улагање у едукацију љекара. Окупили смо еминентне стручњаке. На овај начин смањују се и трошкови породица пацијената који би за овакве захвате одлазили изван Српске. Један од највећих бенефита је то што се доласком ових стручњака едукује наш кадар. Имамо изванредну сарадњу са руководиоцима највећих здравствених центара у Србији. Наши љекари били су на едукацији у Бечу и Љубљани, а осим љекара и медицинске сестре су прошле едукацију у Љубљани и без сумње стекле квалитетну основу за надоградњу и унапређење нашег система рада. У нашу установу долазе и врхунски стручњаци из Швајцарске, Норвешке, Израела, Словеније, а договорили смо одлазак наших љекара на едукацију у здравствене центре у Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана