Vladika Milian: Ukrajinci u Srpskoj dobro primljeni

Agencije
Vladika Milian: Ukrajinci u Srpskoj dobro primljeni

Banjaluka - Vladika Josif Milian iz Ukrajinske grkokatoličke crkve zahvalio je sadašnjoj Vladi Republike Srpske što u centru Banjaluke danas postoji hram ove crkve, prenose agencije.

- Ukrajinci u okolini Banjaluke žive više od 100 godina. Oni su u Republici Srpskoj dobro primljeni i mogu da očuvaju tradiciju, kulturu i vjeru - istakao je vladika Milian na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Vladika Milian, koji je pomoćnik Kijevske arhieparhije, rekao je da je ovo dokaz da politika u Republici Srpskoj ima tolerantan stav prema Ukrajincima i Ukrajinskoj grkokatoličkoj crkvi.

On je najavio da će 2013. godine u Kozarcu kod Prijedora biti podignut spomenik blaženom svešteniku Emilijanu Kovču, koji je na području Banjaluke i Kozarca služio od 1912. do 1916. godine.

Prema njegovim riječima, ovaj sveštenik, koji se kasnije vratio u Ukrajinu, zapamćen je po svom dobrom stavu prema drugim narodima, pogotovo, jer je spasio mnoge Jevreje u gradu Peremešljane, gdje je živio.

- Zbog toga su ga Nijemci kaznili i uhapsili, te je umro mučeničkom smrću u koncentracionom logoru Majdaneku 1944. godine - istakao je vladika Milian.

On je ispričao da postoji Emilijanovo pismo iz koncentracionog logora Majdaneka u kojem tadašnjeg ukrajinskog mitropolita moli da ne bude spašen iz tog logora smrti, već da tu ostane i pomaže ljudima svih nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana