Владика Милиан: Украјинци у Српској добро примљени

Агенције
Владика Милиан: Украјинци у Српској добро примљени

Бањалука - Владика Јосиф Милиан из Украјинске гркокатоличке цркве захвалио је садашњој Влади Републике Српске што у центру Бањалуке данас постоји храм ове цркве, преносе агенције.

- Украјинци у околини Бањалуке живе више од 100 година. Они су у Републици Српској добро примљени и могу да очувају традицију, културу и вјеру - истакао је владика Милиан на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Владика Милиан, који је помоћник Кијевске архиепархије, рекао је да је ово доказ да политика у Републици Српској има толерантан став према Украјинцима и Украјинској гркокатоличкој цркви.

Он је најавио да ће 2013. године у Козарцу код Приједора бити подигнут споменик блаженом свештенику Емилијану Ковчу, који је на подручју Бањалуке и Козарца служио од 1912. до 1916. године.

Према његовим ријечима, овај свештеник, који се касније вратио у Украјину, запамћен је по свом добром ставу према другим народима, поготово, јер је спасио многе Јевреје у граду Перемешљане, гдје је живио.

- Због тога су га Нијемци казнили и ухапсили, те је умро мученичком смрћу у концентрационом логору Мајданеку 1944. године - истакао је владика Милиан.

Он је испричао да постоји Емилијаново писмо из концентрационог логора Мајданека у којем тадашњег украјинског митрополита моли да не буде спашен из тог логора смрти, већ да ту остане и помаже људима свих националности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана