Vlada plaća 80% bruto plate za porodilje

Milijana Latinović
Vlada plaća 80% bruto plate za porodilje

Banjaluka - Poslodavcima u Republici Srpskoj u idućoj godini Vlada će refundirati 80 odsto bruto plate za zaposlene koji koriste porodiljsko odsustvo.

Predviđeno je to Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, koji je u petak utvrdila Vlada Srpske.

- Osnovni razlog za ovo je finansijsko rasterećenje poslodavaca koji su korisnici prava na refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva - naveli su iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Dodali su da je Programom ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade predviđeno da u trogodišnjem periodu Vlada u cjelosti preuzme trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja zaposlenih.

- Za ovu godinu utvrđena je obaveza umanjenja osnovice doprinosa za 20 odsto, za sljedeću 50 odsto i za 2020. godinu i dalje 100 odsto - naveli su iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Pojašnjavaju da je s tim ciljem Zakonom o doprinosima u ovoj godini osnovica doprinosa za lica na porodiljskom umanjena za 20 odsto u odnosu na osnovicu koju čini bruto plata zaposlenih koji su na porodiljskom bolovanju. 

Iz sredstava Javnog fonda za dječiju zaštitu refundirana je naknada isplaćene plate.

U Vladi ističu da će refundacija naknade plate u iznosu od 80 odsto činiti povrat isplaćene plate uvećane za 50 odsto ukupnih poreza i doprinosa.

- Predloženo rješenje istovremeno predstavlja smanjenje troška poslodavcima i povećanje obima pronatalitetne mjere u okviru sredstava Javnog fonda za dječiju zaštitu - naveli su iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za “Glas Srpske” da je memorandumom koji su potpisali poslodavci i Vlada dogovorena ova mjera.

  • Ovo je jedna od mjera koja zajedno sa onih 405 KM za nezaposlene porodilje popravlja i status porodilja i poslodavaca. Ova mjera će sigurno doprinijeti i poboljšanju odnosa između poslodavaca i trudnica - rekao je Trivić.

Budžet

Vlada je utvrdila i Prijedlog budžeta Srpske za iduću godinu u iznosu od 3,56 milijardi KM, što je za 168 miliona KM manje od rebalansa za ovu godinu.

Ministri su utvrdili i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, kao i Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina koji je izrađen na osnovu metodologije i smjernica Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana