Vjetar za noć ostavio pustoš, muku i strah

Danijela Stokanić, Dopisnici
Vjetar za noć ostavio pustoš, muku i strah

Banjaluka, Vlasenica - Udari vjetra bili su toliko jaki da sam pomislila da će iščupati kuću iz temelja, šarafi i ekseri su zveckali sa svih strana, a ja sam sve vrijeme bila šćućurena u ćošku i tresla se od straha.

Ovim riječima drhtavog glasa noć između ponedjeljka i utorka, kada joj je olujni vjetar odnio sprat kuće, opisala je šezdesetsedmogodišnja Vlaseničanka Vojisava Nastić.

Kaže da će joj ta slika ostati vječno u sjećanju.

- Kuća se tresla satima. Imala sam osjećaj da na nju slijeću avioni. Nisam znala gdje da bježim niti šta da radim. Sakrila sam se u ćošak i razmišljala o svojoj djeci, mislila sam da tu noć neću preživjeti - priča Nastićeva.

Dodaje da su dio krova našli u potoku udaljenom 300 metara od kuće, dok su komadi ploča razbacani po putu. Na drugom spratu kuće, kaže, ostalo je samo nekoliko blokova.

Još jednu besanu noć proveli su i drugi stanovnici Vlasenice, u kojoj je vjetar prethodnih dana donio vanredno stanje.

Ništa bolje nisu prošli ni Banjalučani, gdje je oluja nosila krovove sa zgrada i kuća, studentskih paviljona i čupala stabla. Stanari zgrade u ulici Cara Lazara u naselju Obilićevo, kojima je vjetar odnio krov i bacio ga na autobusko stajalište, pri čemu su povrijeđene dvije osobe, kažu da će im trebati mnogo vremena da dođu sebi zbog pretrpljenog straha. Jedna od njih je i Gorica Tadić, koja ističe da je situacija u najmanju ruku bila jeziva.

- Krov, koji smo prošle godine zamijenili, proletio je pored mog prozora i pao na asfalt, gdje su stajale, čini mi se, dvije žene - kazala je ova potresena stanarka.

Vjetar jačine 116 kilometara na čas ne pamte ni stariji Banjalučani, koji su ovaj nemili događaj juče prepričavali ispred zgrade, čiji su krov, uprkos nevremenu, majstori popravljali.

Bez krova nad glavom juče su ostali i stanari Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci. Vjetar je oduvao krov na trećem paviljonu, dok su prva dva oštećena. Predsjednik Skupštine studenata ovog doma Ljubiša Karlica, koji je stanuje na četvrtom spratu trećeg paviljona, kaže da je nevjerovatno jak vjetar počeo duvati oko dva časa iza ponoći.

- Nije prošlo ni nekoliko minuta, a sa krova je lim počeo da otpada. Svi studenti su u momentu izašli u hodnik, vladala je panika, posebno među djevojkama - kazao je Karlica. Dodao je da su studenti sa četvrtog sprata prebačeni u druge sobe, dok krov ne bude saniran.

Prema riječima gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, na području grada oštećeno je više od 100 javnih i privatnih objekata.

- Veća oštećenja su prijavljena na krovu, između ostalog, Banskog dvora, kao i na sedam stambenih zgrada - kazao je Radojičić. Naglasio je da je prioritet da bude pružena pomoć onima koji su pretrpjeli ozbiljnija oštećenja, s obzirom nas to da su najavljene padavine. Dodao je da vlasnici vozila imaju uslove da traže odštetu od grada ako su njihova vozila bila parkirana na javnim parkinzima, te ako su stabla koja su pala na njih u nadležnosti grada.

Iz Civilne zaštite RS su istakli da je tokom olujnog nevremena koje je pogodilo Banjaluku oštećeno 318 objekata. Velika šteta zabilježena je i u Srpcu, gdje su najviše stradale područne škole. Vjetar je oštetio i limeni krov na zgradi „Pošte“, kao i nekoliko trafo-stanica, zbog čega je najmanje osam sela ostalo bez struje. Štetu je pretrpjelo i više desetina kuća, a uništeno je i nekoliko plastenika.

Nevrijeme je u Petrovu, gdje je juče proglašeno vanredno stanje, prouzrokovalo materijalnu štetu na 30 odsto domaćinstava.

- Šteta je pričinjena na privrednim objektima, te zgradama opštine, Osnovne škole „Sveti Sava“ Kakmuž i Doma kulture Karanovac, a uništen je i kompletan krov objekta Fudbalskog kluba Ozren - kazala je portparol opštine Petrovo Slađana Lazarević.

Olujno nevrijeme nije zaobišlo ni Teslić, Prnjavor, Krupu na Uni, u kojoj je takođe proglašeno vanredno stanje. Na području Krajine u protekla tri dana srušene su desetine dalekovoda, a najteža situacija je na području Kneževa, koje je bez struje od nedjelje ujutro, a problema u snabdijevanju električnom energijom imali su i stanovnici Čelinca i Kotor Varoša.

Iz Auto-moto saveza RS vozačima i dalje ne preporučuju korišćenje regionalnog puta Banjaluka - Kneževo, jer je na području Kneževa i dalje vanredna situacija.

Iz „Elektrokrajine“ ističu da su sve terenske ekipe angažovane na sanaciji kvarova praktično po cijeli dan, bez pauze, do kasnih večernjih časova.

Prva žrtva nevremena

Drastične promjene temperature u BiH odnijele su prvu žrtvu. Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić-Taljanović je potvrdila da je riječ o 30-godišnjem mladiću iz Sarajeva. Kako kaže, riječ je o potpuno zdravom momku koji nije imao ni srčane ni bilo koje druge zdravstvene probleme.

Osiguranje

Direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković je istakao da će stanovnici koji su na vrijeme osigurali svoju imovinu moći od osiguravajućih kuća naplatiti štetu koju je prouzrokovao vjetar.

- Oluja i vjetrovi spadaju pod osnovne rizike u požarnoj polisi - kazao je Dujaković i istakao da odštetu za uništena vozila mogu tražiti samo vlasnici „kasko“ polisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana