Вјетар за ноћ оставио пустош, муку и страх

Данијела Стоканић, Дописници
Вјетар за ноћ оставио пустош, муку и страх

Бањалука, Власеница - Удари вјетра били су толико јаки да сам помислила да ће ишчупати кућу из темеља, шарафи и ексери су звецкали са свих страна, а ја сам све вријеме била шћућурена у ћошку и тресла се од страха.

Овим ријечима дрхтавог гласа ноћ између понедјељка и уторка, када јој је олујни вјетар однио спрат куће, описала је шездесетседмогодишња Власеничанка Војисава Настић.

Каже да ће јој та слика остати вјечно у сјећању.

- Кућа се тресла сатима. Имала сам осјећај да на њу слијећу авиони. Нисам знала гдје да бјежим нити шта да радим. Сакрила сам се у ћошак и размишљала о својој дјеци, мислила сам да ту ноћ нећу преживјети - прича Настићева.

Додаје да су дио крова нашли у потоку удаљеном 300 метара од куће, док су комади плоча разбацани по путу. На другом спрату куће, каже, остало је само неколико блокова.

Још једну бесану ноћ провели су и други становници Власенице, у којој је вјетар претходних дана донио ванредно стање.

Ништа боље нису прошли ни Бањалучани, гдје је олуја носила кровове са зграда и кућа, студентских павиљона и чупала стабла. Станари зграде у улици Цара Лазара у насељу Обилићево, којима је вјетар однио кров и бацио га на аутобуско стајалиште, при чему су повријеђене двије особе, кажу да ће им требати много времена да дођу себи због претрпљеног страха. Једна од њих је и Горица Тадић, која истиче да је ситуација у најмању руку била језива.

- Кров, који смо прошле године замијенили, пролетио је поред мог прозора и пао на асфалт, гдје су стајале, чини ми се, двије жене - казала је ова потресена станарка.

Вјетар јачине 116 километара на час не памте ни старији Бањалучани, који су овај немили догађај јуче препричавали испред зграде, чији су кров, упркос невремену, мајстори поправљали.

Без крова над главом јуче су остали и станари Студентског центра „Никола Тесла“ у Бањалуци. Вјетар је одувао кров на трећем павиљону, док су прва два оштећена. Предсједник Скупштине студената овог дома Љубиша Карлица, који је станује на четвртом спрату трећег павиљона, каже да је невјероватно јак вјетар почео дувати око два часа иза поноћи.

- Није прошло ни неколико минута, а са крова је лим почео да отпада. Сви студенти су у моменту изашли у ходник, владала је паника, посебно међу дјевојкама - казао је Карлица. Додао је да су студенти са четвртог спрата пребачени у друге собе, док кров не буде саниран.

Према ријечима градоначелника Бањалуке Игора Радојичића, на подручју града оштећено је више од 100 јавних и приватних објеката.

- Већа оштећења су пријављена на крову, између осталог, Банског двора, као и на седам стамбених зграда - казао је Радојичић. Нагласио је да је приоритет да буде пружена помоћ онима који су претрпјели озбиљнија оштећења, с обзиром нас то да су најављене падавине. Додао је да власници возила имају услове да траже одштету од града ако су њихова возила била паркирана на јавним паркинзима, те ако су стабла која су пала на њих у надлежности града.

Из Цивилне заштите РС су истакли да је током олујног невремена које је погодило Бањалуку оштећено 318 објеката. Велика штета забиљежена је и у Српцу, гдје су највише страдале подручне школе. Вјетар је оштетио и лимени кров на згради „Поште“, као и неколико трафо-станица, због чега је најмање осам села остало без струје. Штету је претрпјело и више десетина кућа, а уништено је и неколико пластеника.

Невријеме је у Петрову, гдје је јуче проглашено ванредно стање, проузроковало материјалну штету на 30 одсто домаћинстава.

- Штета је причињена на привредним објектима, те зградама општине, Основне школе „Свети Сава“ Какмуж и Дома културе Карановац, а уништен је и комплетан кров објекта Фудбалског клуба Озрен - казала је портпарол општине Петрово Слађана Лазаревић.

Олујно невријеме није заобишло ни Теслић, Прњавор, Крупу на Уни, у којој је такође проглашено ванредно стање. На подручју Крајине у протекла три дана срушене су десетине далековода, а најтежа ситуација је на подручју Кнежева, које је без струје од недјеље ујутро, а проблема у снабдијевању електричном енергијом имали су и становници Челинца и Котор Вароша.

Из Ауто-мото савеза РС возачима и даље не препоручују коришћење регионалног пута Бањалука - Кнежево, јер је на подручју Кнежева и даље ванредна ситуација.

Из „Електрокрајине“ истичу да су све теренске екипе ангажоване на санацији кварова практично по цијели дан, без паузе, до касних вечерњих часова.

Прва жртва невремена

Драстичне промјене температуре у БиХ однијеле су прву жртву. Директорица Завода за хитну медицинску помоћ Кантона Сарајево Сена Софтић-Таљановић је потврдила да је ријеч о 30-годишњем младићу из Сарајева. Како каже, ријеч је о потпуно здравом момку који није имао ни срчане ни било које друге здравствене проблеме.

Осигурање

Директор Агенције за осигурање РС Славен Дујаковић је истакао да ће становници који су на вријеме осигурали своју имовину моћи од осигуравајућих кућа наплатити штету коју је проузроковао вјетар.

- Олуја и вјетрови спадају под основне ризике у пожарној полиси - казао је Дујаковић и истакао да одштету за уништена возила могу тражити само власници „каско“ полиса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана