Visoke cijene sjetve skraćuju brazde

Milijana Latinović
Visoke cijene sjetve skraćuju brazde

Banjaluka - Proljećna sjetva, koja bi uskoro trebalo da počne na oranicama u Lijevče polju, a potom i u ostalim krajevima Republike Srpske, biće skuplja za oko 30 odsto u odnosu na lanjsku jer je prošlogodišnja suša “digla” cijene sjemena i đubriva.

Zabrinuti poljoprivrednici ističu da im je suša uništila prošlogodišnji rod te da su zbog visokih cijena repromaterijala prinuđeni da ove godine skrate brazdu. Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže za “Glas Srpske” da je pred ratarima neizvjesna proljećna sjetva.

- Cijene sjemena su skočile. Primjera radi, kilogram luka lani je bio između 2,5 i tri marke, a sada je već pet maraka, a poskupio je i sjemenski krompir. Osim toga, i cijene mineralnog đubriva skočile su za 20 do 25 odsto. Kada sve saberemo i oduzmemo, proljećna sjetva će, prema prvim procjenama, biti skuplja za oko 30 odsto - rekao je Marinković.

Kakva će biti računica ratara biće poznato već početkom idućeg mjeseca, kada poljoprivrednici u Lijevče polju počinju sjetvu krompira.

- Sigurno je da će brazda biti kraća, bar kada je riječ o povrtarskim kulturama, a sporno je i koliko će se površina naći pod kukuruzom i sojom. Iako su sjemenske kuće koje obezbjeđuju sjeme kukuruza zadržale cijene na prošlogodišnjem nivou, računica ne ide u korist ratarima jer su đubriva i hemijska sredstva za zaštitu značajno skuplja - istakao je Marinković i dodao da su ratari lani za tonu uree izdvajali oko 600 maraka, dok ove godine cijena po toni iznosi i do 800 maraka.

Naglašava da posebnu pažnju treba obratiti na kvalitet i zdravstvenu ispravnost sjemenskog i sadnog materijala.

- Važno je da inspektori prate sve pošiljke sjemena jer, ukoliko bi zasijali neispravno i zaraženo sjeme, stradao bi usjev, zarazili bi zemlju određenom bolešću i na kraju samo zbrajali štetu - rekao je Marinković i podsjetio da je inspekcija lani spriječila uvoz zaraženog sjemena krompira na domaće tržište.

Da je pred ratarima teška i neizvjesna godina potvrđuje i poljoprivrednik iz Lijevče polja Duško Banjac, koji je do sada na oko pet hektara zemljišta sijao kukuruz, luk i krompir.

- I ovo što radimo sve je na kredit, a budući da su sjeme i đubrivo poskupjeli, pitanje je koliko će se sijati. Luk nikada nije bio pet maraka, kao ove godine. Moramo sijati da bismo imali od čega živjeti, ali smanjujemo površine usljed poskupljenja - rekao je Banjac. Dodao je da poljoprivrednici svake godinu muku muče da dođu do radnika te da je i to jedan od razloga zbog čega su prinuđeni da smanjuju sjetvene površine.

- Dnevnica za dobrog radnika i u sezoni sjetve i žetve je oko 50 maraka, ali džaba i novac kada ne možete naći vrijednog radnika - rekao je Banjac.

Iste brige brinu i poljoprivrednici u Semberiji, koji kažu da će poskupljenje repromaterijala uticati i na kvalitet proizvodnje.

- Ne mogu smanjiti sjetvene površine, moram obezbijediti hranu za stoku, ali ću sigurno kupiti manje đubriva i hemijskih sredstava za zaštitu biljaka, što će uticati i na količinu i kvalitet prinosa - rekao je poljoprivrednik Ljubo Maletić.

Kontrole sjemena

U Inspektoratu RS su naveli da je u prošloj godini republička fitosanitarna inspekcija prilikom uvoza pregledala 5.397 pošiljki sjemena, sadnog materijala, đubriva i fitofarmaceutskih sredstava i uzela 419 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i prisustva štetnih organizama.

- Za pet pošiljki je utvrđeno da ne odgovaraju propisanim parametrima kvaliteta i naložena je mjera zabrane uvoza - naveli su u Inspektoratu RS.

Osim toga, na osnovu kontrole rasadnog materijala, uništena su 34 stabla, a u kontroli sjemena poljoprivrednog bilja u maloprodaji, od 29 uzoraka različitih vrsta sjemena, kod osam je utvrđeno da ne ispunjavaju propisane norme kvaliteta, zbog čega je naloženo uništavanje zatečenih količina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana