Високе цијене сјетве скраћују бразде

Милијана Латиновић
Високе цијене сјетве скраћују бразде

Бањалука - Прољећна сјетва, која би ускоро требало да почне на ораницама у Лијевче пољу, а потом и у осталим крајевима Републике Српске, биће скупља за око 30 одсто у односу на лањску јер је прошлогодишња суша “дигла” цијене сјемена и ђубрива.

Забринути пољопривредници истичу да им је суша уништила прошлогодишњи род те да су због високих цијена репроматеријала принуђени да ове године скрате бразду. Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже за “Глас Српске” да је пред ратарима неизвјесна прољећна сјетва.

- Цијене сјемена су скочиле. Примјера ради, килограм лука лани је био између 2,5 и три марке, а сада је већ пет марака, а поскупио је и сјеменски кромпир. Осим тога, и цијене минералног ђубрива скочиле су за 20 до 25 одсто. Када све саберемо и одузмемо, прољећна сјетва ће, према првим процјенама, бити скупља за око 30 одсто - рекао је Маринковић.

Каква ће бити рачуница ратара биће познато већ почетком идућег мјесеца, када пољопривредници у Лијевче пољу почињу сјетву кромпира.

- Сигурно је да ће бразда бити краћа, бар када је ријеч о повртарским културама, а спорно је и колико ће се површина наћи под кукурузом и сојом. Иако су сјеменске куће које обезбјеђују сјеме кукуруза задржале цијене на прошлогодишњем нивоу, рачуница не иде у корист ратарима јер су ђубрива и хемијска средства за заштиту значајно скупља - истакао је Маринковић и додао да су ратари лани за тону урее издвајали око 600 марака, док ове године цијена по тони износи и до 800 марака.

Наглашава да посебну пажњу треба обратити на квалитет и здравствену исправност сјеменског и садног материјала.

- Важно је да инспектори прате све пошиљке сјемена јер, уколико би засијали неисправно и заражено сјеме, страдао би усјев, заразили би земљу одређеном болешћу и на крају само збрајали штету - рекао је Маринковић и подсјетио да је инспекција лани спријечила увоз зараженог сјемена кромпира на домаће тржиште.

Да је пред ратарима тешка и неизвјесна година потврђује и пољопривредник из Лијевче поља Душко Бањац, који је до сада на око пет хектара земљишта сијао кукуруз, лук и кромпир.

- И ово што радимо све је на кредит, а будући да су сјеме и ђубриво поскупјели, питање је колико ће се сијати. Лук никада није био пет марака, као ове године. Морамо сијати да бисмо имали од чега живјети, али смањујемо површине усљед поскупљења - рекао је Бањац. Додао је да пољопривредници сваке годину муку муче да дођу до радника те да је и то један од разлога због чега су принуђени да смањују сјетвене површине.

- Дневница за доброг радника и у сезони сјетве и жетве је око 50 марака, али џаба и новац када не можете наћи вриједног радника - рекао је Бањац.

Исте бриге брину и пољопривредници у Семберији, који кажу да ће поскупљење репроматеријала утицати и на квалитет производње.

- Не могу смањити сјетвене површине, морам обезбиједити храну за стоку, али ћу сигурно купити мање ђубрива и хемијских средстава за заштиту биљака, што ће утицати и на количину и квалитет приноса - рекао је пољопривредник Љубо Малетић.

Контроле сјемена

У Инспекторату РС су навели да је у прошлој години републичка фитосанитарна инспекција приликом увоза прегледала 5.397 пошиљки сјемена, садног материјала, ђубрива и фитофармацеутских средстава и узела 419 узорака за лабораторијско испитивање квалитета и присуства штетних организама.

- За пет пошиљки је утврђено да не одговарају прописаним параметрима квалитета и наложена је мјера забране увоза - навели су у Инспекторату РС.

Осим тога, на основу контроле расадног материјала, уништена су 34 стабла, а у контроли сјемена пољопривредног биља у малопродаји, од 29 узорака различитих врста сјемена, код осам је утврђено да не испуњавају прописане норме квалитета, због чега је наложено уништавање затечених количина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана