Više zaposlenih nego studenata na nekim fakultetima

M. L.
Više zaposlenih nego studenata na nekim fakultetima

BANjALUKA - Smanjenje broja studijskih programa na javnim univerzitetima u Republici Srpskoj je neizbježno, jer na pojedinim fakultetima ima više zaposlenih nego studenata.

Istaknuto je to na naučnom skupu “Visoko obrazovanje u Republici Srpskoj - stanje, putevi i perspektive”, koji je juče na banjalučkom Univerzitetu okupio akademsku zajednicu Srpske i FBiH, Srbije i Crne Gore. Skup su organizovali Udruženje nastavnika i saradnika (UNS) Univerziteta u Banjaluci i Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS. Predsjednik UNS-a Duško Vejnović je istakao da je evidentno da će u skorije vrijeme doći do redukcije pojedinih studijskih programa, pa i fakulteta.

- Gledano iz ugla ekonomičnosti, nije u redu da na pojedinim fakultetima imamo više profesora i asistenata nego studenata. Neće svi fakulteti, posebno iz oblasti društvenih nauka, imati svoju opravdanost, a rješenje treba tražiti u smanjenju broja studijskih programa i objedinjavanju fakulteta. Ti rezovi biće bolni, posebno za profesore i društvenu zajednicu, ali oni su neminovni - smatra Vejnović i naglašava da mora biti smanjivan broj dekana, prodekana i ostalih zaposlenih u administraciji.

Vejnović je rekao da javnost ne smije više biti obmanjivana, te da treba staviti tačku i javno reći koji studijski programi nisu opravdani.

- Mnogo je nezaposlenih asistenata u Srpskoj i njima treba dati prioritet u zapošljavanju - istakao je Vejnović i dodao da se sa manjkom studenata suočava i Srbija.

Član Akademije nauka i umjetnosti RS Nenad Vunjak je istakao da akcenat treba staviti na uvođenje prakse na fakultete.

- Zalagaću se da izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, gdje god je to moguće, bude uveden bar jedan semestar prakse - rekao je Vunjak.

Predsjednik Sindikata obrazovanja Dragan Gnjatić je istakao da će sindikat nakon što sasluša analizu stanja u visokom obrazovanju iznijeti konkretne prijedloge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana