Више запослених него студената на неким факултетима

М. Л.
Више запослених него студената на неким факултетима

БАЊАЛУКА - Смањење броја студијских програма на јавним универзитетима у Републици Српској је неизбјежно, јер на појединим факултетима има више запослених него студената.

Истакнуто је то на научном скупу “Високо образовање у Републици Српској - стање, путеви и перспективе”, који је јуче на бањалучком Универзитету окупио академску заједницу Српске и ФБиХ, Србије и Црне Горе. Скуп су организовали Удружење наставника и сарадника (УНС) Универзитета у Бањалуци и Синдикат образовања, науке и културе РС. Предсједник УНС-а Душко Вејновић је истакао да је евидентно да ће у скорије вријеме доћи до редукције појединих студијских програма, па и факултета.

- Гледано из угла економичности, није у реду да на појединим факултетима имамо више професора и асистената него студената. Неће сви факултети, посебно из области друштвених наука, имати своју оправданост, а рјешење треба тражити у смањењу броја студијских програма и обједињавању факултета. Ти резови биће болни, посебно за професоре и друштвену заједницу, али они су неминовни - сматра Вејновић и наглашава да мора бити смањиван број декана, продекана и осталих запослених у администрацији.

Вејновић је рекао да јавност не смије више бити обмањивана, те да треба ставити тачку и јавно рећи који студијски програми нису оправдани.

- Много је незапослених асистената у Српској и њима треба дати приоритет у запошљавању - истакао је Вејновић и додао да се са мањком студената суочава и Србија.

Члан Академије наука и умјетности РС Ненад Вуњак је истакао да акценат треба ставити на увођење праксе на факултете.

- Залагаћу се да измјенама Закона о високом образовању, гдје год је то могуће, буде уведен бар један семестар праксе - рекао је Вуњак.

Предсједник Синдиката образовања Драган Гњатић је истакао да ће синдикат након што саслуша анализу стања у високом образовању изнијети конкретне приједлоге.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана