Више установа догодине на трезору

Д. С.
Више установа догодине на трезору

Бањалука - План увођења других здравствених установа на трезорски начин пословања, који је у припреми, биће заснован на искуствима Дома здравља Челинац и Завода за стоматологију РС који су на нови систем рада прешли почетком ове године.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС су истакли да ће се у складу са тим искуствима доносити и даље одлуке о броју и врсти здравствених установа које би са почетком наредне фискалне године требало да пређу на трезорски начин пословања.

Додали су да је у прва три мјесеца ове  године Радна група заједно са ресорним министарствима и Фондом здравственог осигурања РС, уз подршку USAID FAR пројекта континуирано пружала подршку овим здравственим установама у смислу њиховог функционисања на трезорском начину пословања.

- Активности у вези са овим питањем се прате, а пред крај ове године требало би да се припреми прва информација о реализацији ове активности - казали су у Министарству здравља.

Прошле године било је најављено да ће у пилот-пројекту увођења трезорског система пословања учествовати десет домова здравља у Српској. 

Како је раније објашњено, циљ новог система рада је боља контрола финансија. За разлику од садашњег начина пословања, новац од примарне здравствене заштите ићи ће на рачуне општина, које ће потом средства у складу са потребама просљеђивати домовима здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана