Вишак просвјетара биће распоређен у друге школе

nezavisne.com
Вишак просвјетара биће распоређен у друге школе

Бањалука - Док неки директори образовних установа сматрају да ће све мање ђака у школама у РС довести до тога да неки просвјетни радници остану без посла, надлежни из Министарства просвјете и културе РС увјеравају да неће доћи до тога, него да ће наставници који буду вишак бити прерасподијељени у друге школе.

Према ријечима Валентине Совиљ, предсједнице Актива директора средњих школа приједорске регије, у њиховој регији биће неколико просвјетних радника који ће бити технолошки вишак.

“Почетком августа требало би да имамо тачан број радника који су технолошки вишак, а онај ко буде проглашен технолошким вишком ће бити приоритет у случају да се упразни радно мјесто гдје одговора његова диплома за запошљавање и он аутоматски, по закону, без конкурса почиње да ради”, истиче Совиљева за “Независне”.

Она додаје да је проблем са технолошким вишком израженији сваке године, јер је све мање ученика.

Како је рекла, због смањења броја одјељења и ученика на њиховој регији имају просвјетне раднике који неће имати потпуну норму, а посебно је тај проблем изражен у Гимназији у Градишци.

“Настојали смо да све што се могло часова у сусједним школама допунимо колегама”, рекла је Совиљева и додала да се знало дешавати да радници раде и у више од пет школа да би успјели сакупити обавезну норму од 20 часова.

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија, казао је да тренутно у школама немају великих осцилација.

“Немамо спознаје да ће неко остати без посла. Пронашли смо у другим школама одређен број часова за те раднике, тако да бар засад нисмо планирали отпуштања”, казао је Ђурић.

Стевица Ђогазовић, предсједник Актива директора основних школа приједорске регије, истиче да у наредном периоду школе треба да доставе податке о слободним радним мјестима и радницима код којих је дошло до потпуног губитка норме, односно они који су технолошки вишак.

“Мислим да на нашем подручју неће бити отпуштања радника. Можда ће неке школе попут Пољопривредне које ове године имају доста мање уписаних ученика имати професоре без потпуне норме”, казао је Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије и директор Грађевинске школе.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, просвјете и културе РС, казао је да има од министра просвјете и културе РС чврсто обећање да у наредној школској години неће доћи до отпуштања радника у просвјети.

“Увјеравао ме да неће бити технолошког вишка радника у смислу да неко остаје без посла”, казао је Гњатић.

Он је додао да ће одређени број просвјетних радника сигурно имати умањену норму.

“Упозорили смо надлежно министарство да мора као послодавац да нађе посао свима, те можда је у овом моменту прерано говорити о томе, али сигурно да ћемо половином августа имати и интерније податке”, казао је Гњатић за “Независне”.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да се рационализација мреже школа ради сваке четири године.

“С обзиром на то да је рационализација рађена прошле године, ове године неће бити затварања школа. Ако се у некој школи појави вишак запослених, они ће бити прераспоређени по другим школама”, тврде из ресорног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана