Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske: Nije povrijeđen interes Bošnjaka

Srna
Vijeće Ustavnog suda Republike Srpske: Nije povrijeđen interes Bošnjaka

Banjaluka - Vijeće Ustavnog suda RS za zaštitu vitalnog interesa utvrdilo je da Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo je u martu ove godine proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer je, kako su naveli, ovim zakonskim rješenjem u potpunosti odbačen naziv "bosanski jezik".

Vijeće je obrazložilo da tvrdnje podnosioca zahtjeva ne dokazuju povredu nijednog prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda posebno. Utvrđeno je da se zahtjevom ne ukazuje na konkretno zakonsko propisivanje koje vrijeđa kolektivna prava bošnjačkog naroda već se ističe potreba dopune zakonskog teksta u smislu preciziranja naziva jezika kojim se služi ovaj narod i zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u Savjetu za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i školskim odborima.

- Vijeće je u pogledu ovih navoda utvrdilo da se predmetne zakonske odredbe, ali i zakon u cjelini, ne odnosi na pripadnike nijednog konstitutivnog naroda pojedinačno, da ne sadrži nacionalni predznak, već se podjednako odnosi na sva lica koja mogu biti imenovana za člana Savjeta, odnosno školskog odbora - saopšteno je iz Ustavnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana