Већина против повећања цијене полагања возачког испита

ATV
Већина против повећања цијене полагања возачког испита

У Министарству комуникација и транспорта БиХ не одустају од повећања цијене полагања возачког испита најављеног прошле године, због кога се буне не само они који још немају возачку, а планирају да полажу, већ и многи власници ауто школа из Републике Српске и удружења превозника.

Против нацрта одлуке, која би за неколико стотина марака подигла цијену полагања која би била јединствена, су и неки који од тога, практично, живе. Док у БХ. министарству објашњавају потез ''неприродно ниским цијенама'' и потребом за квалитентијом обуком, поједини власници ауто школа истичу да постоје и бољи начини. 

''Они који тврде да би поскупљењем цијена обуке кандидата добили квалитет не посједују ни једну једину анализу која то доказује. Ми имамо, наравно, и приједлог, значи, приједлог би требало да буде да Комисија за полагање возачких испита буде професионална и да она буде филтер лоших аутошкола, лоших инструктора и лоших кандидата,'' рекао је Миленко Јаћимовић, власник аутошколе.

Лоша је одлука, кажу превозници. Тврде да би повећање цијене полагања возачког испита могло да доведе до гашења бројних аутошкола али и масовнијег одласка професионалних возача.

“Ми и овако већ немамо кадра професионалних возача, ако дође до поскупљења и та цијена оде толико колико је предложено, па чисто се питам ко ће то полагати, ко је у стању да подигне кредит, да би плаћао кредит двије или три године да би положио возачки испит, а кажем вам, није завршио са тим ништа. Треба додатна диплома за кв возача,” рекао је Никола Грбић предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске.

Савјет министара БиХ још није расправљао о нацрту одлуке. Они који су све осмислили правдају се и тиме да ентитетска министарства образовања не раде добро свој посао.

“Нису сва министарства надлежна за образовање у Босни и Херцеговини развили инструменте на основу којих недвосмислено могу закључити да се аутошкола, која је у њиховој надлежности, придржава законских и подзаконских прописа у овој области,'' саопштено је из Савјета министара БиХ.

Стиже и појашњење да би, како наводе, нова цијена полагања возачког испита повећала квалитет обуке, а смањила број оних који би се одлучили да полажу у аутошколама које обуку врше по нижим цијенама. Грађани су против.

''Стварно јесте прескупо.''

''Сматрам да није коректно у данашњим условима да се толико дижу цијене.''

''За сада не, мислим да је прескупо то,'' коментари су грађана.

Предложене цијене су за А категорију 1480  марака, за Б 1633, за Ц 1660, а за Д 2650 марака. Повећање је тражила Асоцијација аутошкола БиХ која тражи фиксну цијену једног часа обуке која је, према њима, опала јер се ауто школе, како тврде, слабо контролишу и не плаћају порез.

СНСД-ов посланик, Никола Шпирић, у септембру прошле године је поднио иницијативу за измјену и допуну Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ. Како је тада рекао, одређивање минималних цијена наставног часа није у складу с ЕУ директивама и Законом о слободном формирању цијена БиХ. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана