Ватра пријетња за 17 општина у Српској

nezavisne.com
Ватра пријетња за 17 општина у Српској

Фоча, Билећа - Подручја у 17 локалних заједница у Републици Српској представљају зоне потенцијалних ризика од шумских пожара наредних мјесеци.

Погођена би, углавном, могла бити Херцеговина, односно Требиње, Љубиње, Билећа, Невесиње, Гацко, те Источни Мостар, затим Национални парк (НП) Сутјеска и шумско подручје око Фоче, као и НП Козара, те НП Дрина.

Потенцијални ризик лоциран је и у шумским подручјима у Хан Пијеску, Вишеграду, Сокоцу, Власеници, Мркоњић Граду, Кнежеву, Котор Варошу и Челинцу.

Све то се закључује прегледом Плана активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном у РС у 2019. години.

У овом документу се наводи закључак да су узроци настанка шумских пожара у већини случајева нехат - непажња те намјерна паљевина.

“Појава пожара отвореног простора честа је на подручју Источне Херцеговине. Комбинација тешко приступачног терена, лошија путна инфраструктура и метеоролошке прилике повећавају ниво ризика”, наводи се у документу.

Истиче се да је редовна појава да у исто вријеме букти и по неколико одвојених пожара, што усложњава ситуацију и доприноси томе да пријетња постане регионална.

У овом плану наводи се низ мјера које је потребно предузети како би се пријетња од пожара или штете свела на минимум.

“Урадити анализу стања опремљености и обучености субјеката од значаја за заштиту и спасавање од пожара, с циљем правовремене припреме за спровођење планираних задатака”, наводи се у једној од планираних ставки.

Миле Међед, директор Републичке управе цивилне заштите, истиче да, када је у питању њихов рад, опремљеније дочекују предстојећу пожарну сезону. Радило се и на обуци.

“Прошле године смо имали обуку за почетно гашење пожара, коју је прошло око 80 деминера. Видјели смо прошле године, оног тренутка када заврше деминирање, они узимају напртњачу, односно другу опрему, и стављају се на располагање за гашење пожара”, рекао је Међед за “Независне”.

Његова вишегодишња искуства показују да је свака регија у РС специфична када је ријеч о борби против ватрене стихије. Истиче да су зато веома важни процјене и планови заштите од пожара које доносе локалне заједнице.

“Ја сам прошле и претпошле године био на терену у општини Љубиње. Доље су специфични путеви, односно њихова габаритност, па њима не могу ићи шира возила, већ може, рецимо, лада. Не вриједи набављати за таква мјеста возила која не могу ићи на лице мјеста”, појашњава Међед.

Ватрогасцима у Мркоњић Граду технике не недостаје. Једно теренско возило планирају набавити и ове године. Међутим, треба им још колега.

“Тренутно имамо шест професионалаца и нешто људи у резервном саставу. Имамо огромну територију. Треба нам још осам људи, професионалаца, како бисмо могли одговорити на све задатке”, истиче за “Независне” Жељко Лакетић, старјешина Ватрогасног друштва Мркоњић Град. По његовим ријечима, при дужим сушним периодима, сваке године имају доста проблема с отвореним пожарима.

“Проблем наше општине је пуно напуштеног земљишта, коров је све јачи и интензивнији, па када дође до неконтролисаних паљевина, то су огромни пожари. Тада је потребно да се укључи доста технике и људства”, наводи Лакетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана