Усвојен електроенергетски биланс Српске за 2019. годину

Срна
Усвојен електроенергетски биланс Српске за 2019. годину

Бањалука - Влада Републике Српске усвојила је данас Електроенергетски биланс Српске за ову годину, којим је предвиђено да ће електроенергетски субјекти из Републике обезбиједити уредно снабдијевање свих потрошача електричне енергије у Републици Српској, али и остварити значајан билансни вишак.

Планиран је билансни вишак од 3.566,35 гигават-часова, од чега је вишак “Електропривреде Републике Српске” 1.541,35 гигават-часова, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Укупно планирана производња електричне енергије за ову годину је 7.747,71 гигават-час, од чега у термоелектранама 5.063 гигават-часа, у хидроелектранама 2.297,45 гигават-часова и у малим електранама 387,19 гигават-часова.

За планирану производњу електричне енергије у термоелектранама потребна је производња угља од 6.706.750 тона, а планирана је и производња угља за комерцијалну продају од 412.000 тона.

Електроенергетски биланс Републике Српске базира се на техничким нормама и утврђеним техничким критеријумима за планирање производње и потрошње електричне енергије и стабилног рада електроенергетског система.

Расположивост производних објеката, њихова погонска спремност, стање на тржишту електричне енергије и хидролошка ситуација су основни елементи који ће утицати на остварење електроенергетског биланса.

Влада Републике Српске усвојила је и информацију о активностима Републике Српске у областима регионалне и институционалне сарадње за прошлу годину.

У периоду који обухвата ова информација обухваћене су активности Републике Српске у вези са мултилатералном и билатералном сарадњом БиХ, активностима у вези са међународном сарадњом у којем су наведене активности у оквиру чланства Републике Српске, односно републичких органа управе у регионалним асоцијацијама и активности представништава Републике Српске у иностранству, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана