Uskrs simbol pobjede života

Milijana Latinović
Uskrs simbol pobjede života

Banjaluka - Misama koje su juče služene širom Republike Srpske i BiH, vjernici katoličke vjeroispovijesti proslavili su najveći hrišćanski praznik Uskrs koji simboliše pobjedu života nad smrću.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je predvodio svečanu misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u prisustvu mnogobrojnih vjernika čestitao je Uskrs i naglasio da se ovog dana slavi Isusova pobjeda nad smrću, zlom i vraća nada čovjeku da otkrije smisao života i patnje.

- Međutim, koliko god mi imamo divne sposobnosti ljudskog razuma, razvoja tehnike, ne znamo vrednovati život, život koji je dar. Niko od nas nije zaslužio ovaj dar imati, Bog nam ga je dao. Koji put ne znamo ni zahvaliti za taj dar života, ali ga ne znamo ni čuvati - rekao je Puljić i naglasio da je sloboda bez odgovornosti ubitačna.

Banjalučki biskup Franjo Komarica rekao je da Uskrs znači pobjedu života te istinu, pravdu, dobro i mir.

- Isus Hrist je uistinu uskrsnuo i poručuje svima vama mir. Taj isti Isus je i ovdje danas, kod nas u Banjaluci, u ovoj katedrali i u svim drugim crkvama širom svijeta i u spaljenoj pariskoj katedrali - rekao je Komarica u obraćanju vjernicima na misi u katedrali Svetog Bonaventure u Banjaluci. On je pozvao na mir među ljudima, sugrađanima i komšijama.

Banjalučani koji su se juče okupili u katedrali na misi nisu skrivali radost što u krugu najmilijih proslavljaju najveći hrišćanski praznik.

- Pripremali smo se tri dana za Uskrs. Praznovanje je počelo još na veliki četvrtak, a potom smo u petak farbali jaja i pripremali peretke. U subotu uveče išli smo na misu gdje smo dočekali Uskrs - kazala je Ivona K.

Najveći hrišćanski praznik proslavili su vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru.

Uskrsom se slavi uskrsnuće Isusa Hrista, koji je prema hrišćanskom vjerovanju, osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak i taj dan se smatra najtužnijim u hrišćanskom svijetu, a uskrsnuo u nedjelju. Uskrs slavi Isusov prelazak iz smrti u život, a praznik predstavlja ljubav, pomirenje i praštanje.

Čestitke

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović čestitao je Uskrs nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupima, sveštenstvu, redovnicima i svim rimokatolicima u Republici Srpskoj i BiH.

- U svoje i u ime Republičkog sekretarijata za vjere povodom Uskrsa upućujem Vam iskrene čestitke, uz želje da vođeni Hristovim učenjem i porukama živimo i radimo na dobrobit svih nas - poručio je Davidović. Čestitke su uputili i najviši zvaničnici Srpske i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana