Усјеве и воћњаке браниће јаче ракете

А. Ј. Р.
Усјеве и воћњаке браниће јаче ракете

Бањалука - Сезона одбране од града у Српској почиње 15. априла, а у предузећу "Противградна превентива РС" убрзано се припремају за битку против ове природне пошасти.

Према ријечима директора овог предузећа Тихомира Дејановића, окончана је процедура јавних набавки за противградне ракете, нагласивши да су од надлежних добили дозволу да у овогодишњој сезони користе ракете ПП-6ТК, које садрже 80 грама реагенса више у односу на ракете које су употребљавали до сада.

Он истиче да ће до почетка сезоне у Поткозарју и Лијевчу пољу инсталисати 35 новонабављених приземних генератора сребро јодида, што је новина у односу на претходне године.

- Они ће омогућити да се спроводи заштита од града уз хрватску границу и за вријеме забране испаљивања ракета од контролора лета, за шта до сада нису постојале техничке могућности - рекао је Дејановић. Он је нагласио да су поправљене неисправне радио станице и везе.

- Прегледан је и дио ракета преосталих из прошле сезоне, а до краја мјесеца свих 1.800 преосталих ракета проћи ће контролу - рекао је Дејановић.

Додао је да је у току ремонт дијела класичних лансера, нагласивши да ће сви лансери у сезону ући потпуно исправни.

- Прије 15 дана окончан је технички пријем радара на Борју, а убрзо ће бити завршен и пријем десет аутоматских противградних станица на простору Лакташа, које су испробане јесенас - истиче Дејановић.

Монтажа приземних генератора на терену у општинама Козарска Дубица, Градишка, Србац и Лакташи биће завршена када то дозволе временске прилике, а достављање ракета и средстава радио-везе општинама које су потписале уговоре за овогодишњу сезону почиње средином наредне седмице. Из "Противградне превентиве РС" су апеловали на све пољопривредне произвођаче да измире законску накнаду за противградну заштиту како би све планиране активности биле правовремено завршене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана