Ukrali struju vrijednu 1,22 miliona KM

Anita Janković-Rečević
Ukrali struju vrijednu 1,22 miliona KM

Banjaluka - Nesavjesni potrošači u Srpskoj ukrali su tokom prošle godine više od 8,74 miliona kilovata struje čija vrijednost premašuje 1,22 miliona KM.

U “Elektroprivredi RS” ističu da su radnici pet distributivnih preduzeća u Srpskoj u kontinuiranim i planskim kontrolama lani otkrili 613 slučajeva neovlašćenog trošenja električne energije.

- Kod 612 kupaca utvrđeno je da se utrošena električna energije mjeri uređajima za direktno mjerenje, od kojih je najveći broj njih iz kategorije domaćinstava. Samo jedan kupac je bio iz kategorije ostalih potrošača kod kojih se potrošnja mjeri uređajem za poluindirektno mjerenje. Taj kupac je sa područja kojem preduzeće “Elektro Doboj” isporučuje struju - rekli su u “Elektroprivredi RS”.

Istakli su da je samo u prva tri mjeseca ove godine otkriveno više od 130 slučajeva krađe električne energije, a radnici su kupcima koji su neovlašćeno trošili električnu energiju fakturisali račune u vrijednosti od oko 220.000 KM.

- Najveći broj slučajeva neovlašćenog trošenja struje otkriva “Elektrokrajina” Banjaluka zbog veličine regije i broja korisnika. Naši radnici odgovornim radom sprečavaju ovakve pojave i osim primjene zakonitosti, fakturisanjem neovlašćene potrošnje smanjuju finansijsku štetu u poslovanju - naveli su u “Elektroprivredi RS”.

Dodali su da su građani veoma domišljati i da na razne načine pokušavaju da izbjegnu plaćanje struje.

- Potrošači se priključuju na distributivnu mrežu bez znanja distributera i bez mjernog uređaja, te koriste sofisticirane metode koji podrazumijevaju djelovanje na sam mjerni uređaj - kažu u “Elektroprivredi RS”.

U preduzeću “Elektrokrajina” ističu da predano rade na suzbijanju neovlašćene upotrebe električne energije, a rezultati tih napora vidljivi su u višegodišnjem smanjenju distributivnih gubitaka.

- U prvom kvartalu ove godine otkrili smo 94 slučaja neovlašćene potrošnje struje u vrijednosti od 157.460 KM, što je za 38 odsto manje u odnosu na isti period lani. Tokom 2015. godine otkrili smo 912 slučajeva krađe struje, a godinu kasnije 576, da bi lani taj broj iznosio 400 - rekao je portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov i istakao da su distributivni gubici ovog preduzeća prošle godine pali na najniži poslijeratni nivo od 12,7 odsto.

On je istakao da se od sredine prošle godine krađa električne energije tretira kao krivično djelo koje se kažnjava zatvorom i novčanom kaznom, te da je to jedan od razloga manjeg obima neovlašćene potrošnje u ovoj godini.

Sprečavanje krađe struje

U “Elektrokrajini” ističu da je najefikasniji način za predupređenje i sprečavanje neovlašćene potrošnje struje rekonstrukcija distributivne mreže i instaliranje brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje.

- Naše preduzeće će ove godine započeti trogodišnji projekat modernizacije mreže sa ugradnjom 30.000 brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje vrijedan skoro 30 miliona KM - rekao je Klincov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana