Uklonjena i neutralisana avio-bomba ispod mosta na rijeci Sani

Srna
Uklonjena i neutralisana avio-bomba ispod mosta na rijeci Sani

Novi Grad - Tim za podvodno deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite danas je iz korita rijeke Sane u Novom Gradu uklonio avio-bombu zaostalu iz Drugog svjetskog rata, koja je zatim neutralisana u napuštenom kamenolomu u Petkovcu.

Direktor ove uprave Mile Međed rekao je da se radilo o zahtjevnoj akciji koja je uspješno odrađena.


“Riječ je o eksplozivnoj napravi teškoj 226 kilograma, koja u sebi ima 40-50 kilograma eksploziva. U današnjoj akciji posmatrači su bili kolege iz Ministarstva unutrašljih poslova Češke, s kojima imamo jako uspješnu saradnju unazad godinu i po dana”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, timovi za deminiranje i spasavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave Civilne zaštite osposobljeni su i opremljeni za zadatke koji su u njihovoj nadležnosti.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača naveo je da je današnja akcija bila veoma važna i da su segmenti bili dobro pripremljeni.

“Sama akcija uklanjalja bombe iz korita trajala je 30 minuta što pokazuje da su sve službe dobro odradile pripremu”, rekao je on.

Drljača je rekao da na lokaciji na kojoj je danas izvedena akcija, ispod mosta na rijeci Sani ima još jedna avio-bomba, a uzvodno kod željezničkog mosta njih nekoliko.

U pripremi ove akcije rečeno je da će u narednom periodu timovi Republičke uprave Civilne zaštite sa kolegama iz Češke obaviti izviđanje korita rijeke Sane i lociranje zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava i da će ovaj posao trajati 10 do 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana