У школама више говорити о српским страдањима

Срна
У школама више говорити о српским страдањима

Бањалука - Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић поручио је данас да се путем званичних наставних програма, планова и школских уџбеника мора више и отвореније говорити о страдањима Срба с циљем развијања културе сјећања.

Поводом обиљежавања 76 година од када су усташе убиле 52 ученика Основне школе "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац, Дамјановић је рекао новинарима да ће наредне школске године Српска добити нови наставни план и програм за историју за ученике 9. разреда основних школа, као и за средњошколце.

"Срби треба да извуку поуку из свих протеклих ратова, да се окрену себи и више воде рачуна о томе како да се заштите. Покушавамо то урадити и на начин како се израелски народ сјећа својих жртава", истакао је Дамјановић.

Он је подсјетио да је урађеним измјенама и допунама наставних планова из српског језика и историје више пажње посвећено злочинима и догађајима из Другог свјетског и одбрамбено-отаџбинског рата.

Директор Основне школе "Ђура Јакшић" Дарко Томић рекао је да је на просвјетним радницима да преносе истину младима о усташком злочину 1942. године у Шарговцу, Дракулићу и Мотикама и да се не смије заборавити ниједна жртва.

"Циљ је да не дозволимо да се истина прекраја, јер је српски народ у прошлом вијеку имао стотине хиљада жртава", рекао је Томић, додајући да су просвјетне институције већ препоручиле школама да се, према плану и програму школских екскурзија, посјећују и мјеста страдања Срба у Другом свјетском рату.

За 52 дјечака и дјевојчица, коју су у Шарговцу усташе звјерски убиле у Другом свјетском рату, данас је испред споменика у дворишту школе "Ђура Јакшић" служен парастос.

На овом мјесту је 52 пута убијен Христос и овај злочин треба опростити, али никада заборавити, поручили су свештеници Епархије бањалучке.

Обиљежавању 76 година од страдања ученика присуствовали су представници министарстава у Влади Српске, Града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те бројни грађани и ученици.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете.

Међу убијенима без испаљеног метка била су и 52 ученика шарговачке Основне школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана