U opštinama Konjic i Jablanica zbog snijega otkazana nastava

Agencije
U opštinama Konjic i Jablanica zbog snijega otkazana nastava

Mostar - Na području opština Konjic i Jablanica 17. i 18. decembra ove godine neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, saopšteno je iz Operativnoga centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Naime, u opštinama Konjic i Jablanica od 15. decembra na snazi je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće, izazvana obilnim snježnim padavinama koje su te opštine zahvatile 14. i 15. decembra.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Županijskog štaba Civilne zaštite u nedjelju, 16. decembra, uslijed obilnih padavina snijega na području opština Konjic i Jablanica donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području HNŽ-a te će ona biti upućena Vladi HNŽ-a na usvajanje.

U skladu s odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće u opštini Konjic, na sastanku Štaba civilne zaštite te opštine i Kolegija direktora osnovnih škola i direktora Srednje škole Konjic donesena je odluka da se nastava u školama neće održati 17. i 18. decembra.

Štab civilne zaštite opštine Konjic od ranih jutarnjih sati rukovodi akcijama zaštite i spašavanja na području opštine Konjic. Putne komunikacije koje su tokom jučerašnjeg dana očišćene od snježnih nanosa su: Gorani, Oteležani, Parsovići, Stojkovići, Bulatovići, Ribići, Kanjina, Turija, Nevizdraci, Boždarevići, Bolobani, Višnjevice, Jasenik, Galjevo, Homolje, Repovica, Džepi-Vrdolje, Zagorice-Suhi Do, Krnjići, Jošanica, Prevlje, Lađanica, Ribari, Biskup, Luka-Doljani, Gaj, Ježepresina, Grušča i Pirići.

Što se tiče napajanja električnom energijom situacija je stabilizirana, saopšteno je iz Operativnog centra.

U nedjelju, od 14:30 do 18 sati evakuisana je starija žena, koja je bila u jako lošem zdravstvenom stanju, iz mjesta Gorica do najbliže zdravstvene ustanove. Evakuaciju su obavili pripadnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo opštine Konjic i članovi GSS-a, stanica Konjic, uz pomoć specijalnog UTV vozila i motornih sanki za snijeg.

Zbog nepovoljnih bezbjednosnih uslova uzrokovanih velikim snježnim padavinama te otežanog kretanja vozila i pješaka i na području opštine Jablanica, Opštinski Štab Civilne zaštite je takođe donio Odluku o obustavljanju nastave 17. i 18. decembra u JU Osnovna škola “Suljo Čilić” Jablanica, JU Srednja škola “Jablanica” i JU Dječji vrtić “Pčelica” Jablanica.

Na području opštine Jablanica angažovana je mehanizacija na čišćenju lokalnih prometnica, a prema planu čišćenja, uz određene korekcije uzrokovane teškim uslovima na terenu i uz par kvarova mehanizacije, koji su u međuvremenu otklonjeni.

Radnici Elektrodistribucije rade na otklanjanju kvarova na Elektromreži za prekojezerska sela i podprenjska sela, dok je otklonjen kvar na dalekovodu za Gornje Paprasko.

Trenutno su bez napajanja električnom energijom naseljena mjesta Krstac, Gradac, Dobrigošće, Čeharski Vrh, Bukov Pod te više zaseoka na platou Risovac.

Na području opštine Prozor-Rama visina snijega je oko 40 cm, a iz Civilne zaštite javljaju da nema većih problema u odvijanju saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana