У општинама Коњиц и Јабланица због снијега отказана настава

Агенције
У општинама Коњиц и Јабланица због снијега отказана настава

Мостар - На подручју општина Коњиц и Јабланица 17. и 18. децембра ове године неће бити наставе у основним и средњим школама, саопштено је из Оперативнога центра Цивилне заштите Херцеговачко-неретванске жупаније (ХНЖ).

Наиме, у општинама Коњиц и Јабланица од 15. децембра на снази је Одлука о проглашењу стања природне несреће, изазвана обилним сњежним падавинама које су те општине захватиле 14. и 15. децембра.

На ванредној телефонској сједници Жупанијског штаба Цивилне заштите у недјељу, 16. децембра, услијед обилних падавина снијега на подручју општина Коњиц и Јабланица донесена је одлука о проглашењу стања природне несреће на подручју ХНЖ-а те ће она бити упућена Влади ХНЖ-а на усвајање.

У складу с одлуком о проглашењу стања природне несреће у општини Коњиц, на састанку Штаба цивилне заштите те општине и Колегија директора основних школа и директора Средње школе Коњиц донесена је одлука да се настава у школама неће одржати 17. и 18. децембра.

Штаб цивилне заштите општине Коњиц од раних јутарњих сати руководи акцијама заштите и спашавања на подручју општине Коњиц. Путне комуникације које су током јучерашњег дана очишћене од сњежних наноса су: Горани, Отележани, Парсовићи, Стојковићи, Булатовићи, Рибићи, Кањина, Турија, Невиздраци, Бождаревићи, Болобани, Вишњевице, Јасеник, Гаљево, Хомоље, Реповица, Џепи-Врдоље, Загорице-Сухи До, Крњићи, Јошаница, Превље, Лађаница, Рибари, Бискуп, Лука-Дољани, Гај, Јежепресина, Грушча и Пирићи.

Што се тиче напајања електричном енергијом ситуација је стабилизирана, саопштено је из Оперативног центра.

У недјељу, од 14:30 до 18 сати евакуисана је старија жена, која је била у јако лошем здравственом стању, из мјеста Горица до најближе здравствене установе. Евакуацију су обавили припадници Службе за цивилну заштиту и ватрогаство општине Коњиц и чланови ГСС-а, станица Коњиц, уз помоћ специјалног УТВ возила и моторних санки за снијег.

Због неповољних безбједносних услова узрокованих великим сњежним падавинама те отежаног кретања возила и пјешака и на подручју општине Јабланица, Општински Штаб Цивилне заштите је такође донио Одлуку о обустављању наставе 17. и 18. децембра у ЈУ Основна школа “Суљо Чилић” Јабланица, ЈУ Средња школа “Јабланица” и ЈУ Дјечји вртић “Пчелица” Јабланица.

На подручју општине Јабланица ангажована је механизација на чишћењу локалних прометница, а према плану чишћења, уз одређене корекције узроковане тешким условима на терену и уз пар кварова механизације, који су у међувремену отклоњени.

Радници Електродистрибуције раде на отклањању кварова на Електромрежи за прекојезерска села и подпрењска села, док је отклоњен квар на далеководу за Горње Папраско.

Тренутно су без напајања електричном енергијом насељена мјеста Крстац, Градац, Добригошће, Чехарски Врх, Буков Под те више засеока на платоу Рисовац.

На подручју општине Прозор-Рама висина снијега је око 40 цм, а из Цивилне заштите јављају да нема већих проблема у одвијању саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана