У јулу цијене ниже за 0,7 одсто

Срна
У јулу цијене ниже за 0,7 одсто

Сарајево - Цијене производа и услуга за личну потрошњу у БиХ, мјерене индексом потрошачких цијена, у јулу су ниже за 0,7 одсто у односу на јун.

Одјећа и обућа у просјеку су јефтинији за шест одсто, храна и безалкохолна пића за 1,4 одсто, становање, вода, електрична енергија, гас и други енергенти за 0,3 одсто, за колико је јефтинији и превоз, подаци су Агенције за статистику БиХ.


У јулу, у односу на претходни мјесец, рекреација и култура у просјеку су скупљи за 1,9 одсто, здравство за 0,4 одсто, остала добра и услуге за 0,3 одсто, намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће за 0,1 одсто, за колико су поскупјеле и комуникације.

Ниво цијена у јулу, у односу на исти мјесец прошле године, већи је за 1,8 одсто.

Превоз је у просјеку поскупио за 10,8 одсто, алкохолна пића и дуван за 5,5 одсто, здравство за 2,2 одсто, за колико су поскупјели и становање, вода, електрична енергија, гас и други енергенти.

Рекреација и култура су у просјеку поскупјели за 2,1 одсто, храна и безалкохолна пића за 0,6 одсто, ресторани и хотели за 0,5 одсто, те остала добра и услуге за 0,1 одсто.

У јулу, у односу на исти мјесец лани, одјећа и обућа су у просјеку јефтинији за 9,6 одсто, намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће за 0,7 одсто, те комуникације за 0,1 одсто, за колико је јефтиније и образовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана