У фокусу подстицаји и спољна трговина

Анита Јанковић-Речевић
У фокусу подстицаји и спољна трговина

Бањалука - Анализа стања увоза и извоза, израда правилника о додјели подстицаја и капиталним улагањима, те унапређење сектора рибарства и сточарства само су дио активности које ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС реализовати ове године с циљем јачања пољопривредне производње у Српској.

Планиране активности предвиђене су програмом економских реформи и програмом рада ресорног министарства у 2019. години.

Према плану рада, у сектору пољопривреде кључни ће бити припрема правилника о подстицајима и капиталним улагањима, утврђивање мјера за припрему новог циклуса производње, те анализа стања увоза и извоза појединачно по производима и збирно за РС и БиХ. У плану је и анализа привређивања у прехрамбеној индустрији.

- Биће рађено и на финализацији и стављању у функцију репро-центара у говедарству, а биће настављене и активности које се тичу идентификације земљишта. Потребно је да у својину РС упишемо 8.032 хектара земљишта у Градишци, а наставиће се и рјешавање имовинских односа у Бијељини у зони изградње дринског насипа - истакли су у Министарству пољопривреде и додали да ће у сарадњи са Пореском управом РС ажурирати податке о извршавању обавеза корисника концесије и закупаца земљишта.

У Министарству пољопривреде истичу да ресор ветерине мора бити носилац активности за обиљежавање животиња. Додају да ће у сарадњи са министарствима надлежним за здравство и екологију, Инспекторатом РС и градом Бањалука дефинисати услове за подизање капацитета за збрињавање животињског отпада.

- Потребно је утврдити стање опремљености и оспособљености ветеринарских организација и установа, са посебним освртом на оспособљеност домаћих лабораторија да би се пронашли начини за побољшање стања у тој области - навели су у ресорном министарству.

Према плановима, у области водопривреде ове године потребно је завршити реконструкцију пет црпних станица, те кадровски и материјално ојачати оперативне пунктове на ријеци Сави у Градишци и Бијељини због одржавања хидромелиорационих система.

- Кључно питање је одржавање водопривредних система, због чега је неопходно приступити организацији и стварању услова за почетак радова, укључујући и набавку дијела неопходне механизације у властитој режији. Убрзано се мора наставити и изградња дринског насипа - рекли су у ресорном министарству.

Када је у питању шумарство, главни задатак ове године биће активности које се тичу набавке машине за рекултивисање земљишта на кршу.

- Потребно је са Инвестиционо-развојном банком утврдити начин и услове за набавку машине, договорити се о дугорочном кредиту са ниском каматом - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да је потребно успоставити програм производње сјечке намијењене за снабдијевање топлана да  би се на тај начин допринијело економији предузећа “Шума РС”.

Агенција за аграрна плаћања

Према плану рада Министарства пољопривреде у овој години Агенција за аграрна плаћања треба да финализира обрачун подстицаја за прошлу годину, те анализира ефекте подстицаја по структури и обиму.

- Агенција треба да прати искуства у додјели подстицаја које имају земље у окружењу и ЕУ, те на тај начин побољша властита рјешења - рекли су у ресорном министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана