У Угљевику промовисана књига “Колона” о страдању и изгону Срба из Хрватске

Срна
У Угљевику промовисана књига “Колона” о страдању и изгону Срба из Хрватске

Угљевик - У угљевичком Центру за културу вечерас је промовисана књига Анђелка Анушића “Колона”, која говори о страдању и изгону Срба из Хрватске током војно-полицијске акције “Олуја” 1995. године.

Аутор је рекао новинарима да је то прича о “олујашкој колони” и “натовско-хрватском геноцидном изгону Срба из Крајине”, једној од бројних колона кроз ратове, ропства и окупације у којима се српски народ сабирао и склањао.


“Српски народ је кроз сва бурна стољећа прогањан, сатиран, вијан од немила до недрага и више је времена провео у колонама него на свом кућном прагу, у миру”, оцијенио је Анушић.

Према његовим ријечима, главни лик књиге “Колона” је Милица, која у избјегличкој колони вози трактор са приколицом и приповиједа о свеопштој ћеранији, затирању и злу која су се десила српском народу у 20. вијеку.

Књигу је објавио књижевни часопис “Дијак”, а главни и одговорни уредник Слободан Јовић рекао је да је аутор у најекспресивнијој драмској форми, монологу, испричао страдалничку причу о погрому српског становништва из Српске Крајине.

У име организатора вечерашње промоције, директор Центра за културу Предраг Вујевић рекао је да је 20. вијек један од најтрагичнијих вијекова за српски народ и изразио наду да се такве српске жртве и протјеривања никада више неће поновити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана