У Српској нема замјене затворске казне новчаном

ATV
У Српској нема замјене затворске казне новчаном

Бањалука - Замјена казне затвора новчаном казном у Републици Српској још није могућа. Правници поручују да се та пракса показала добра на нивоу БиХ али у Федерацији, гдје је откуп казне до годину дана могућ.

Дан слободе преступнике кошта сто марака што је како кажу добро за буџет, јер на казну од једне године у буџет би се слило више 36 хиљада марака. Зато тврде да би кривични законик у Српској требало да прође кроз оређене измјене али и уводити нека нова законска рјешења. 

“Појединим починиоцима кривичних дјела изричу се мале затворске казне, 3-4 мјесеца чак и 6 и онда такво лице нас кошта 30,40 хиљада км зато што издржава ту казну а сматрам да тим малим затворским казнама не могу остварити ни генерална ни специјална превенција”, каже адвокат Милан Петковић.

Без обзира на рачуницу из Министарства правде Републике Српске поручују да о тако нечему за сада не размишљају. Кажу кривични законик је недавно прошао кроз измјене али се откуп казне није разматрао. 

Нису сигурни ни колико би у овом тренутку та опција била добра с обзиром на то да је према њиховој рачуници број осуђених лица све. А уједно је све више условних казни. Признају плаћање казни било би добро за буџет али уколико би био знатан број таквих пресуда.

“Сигурно да би то било за буџет добро питање је колико би суд то одредио, дан један, да ли би то било 10 марака, 50 или 100 то је сада само питање суда,ако би то било масовније онда би то било за будзет добро али се поставља питање шта би онда ти људи у затвору радили”, каже Душко Шаин, начелник Одјељења за надзор над казнено-поправних установа.

Иако не постоји могућност да се затворска казна плати из Министартсва правде поручују да је закоником предвиђена и могућност казне која се издржава у кућном притвору. Али како кажу до сада још нико није осуђен на такву врсту казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана