У Сарајеву прослављена Кинеска нова година

Срна
У Сарајеву прослављена Кинеска нова година

Сарајево - Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг изјавио је вечерас у Сарајеву да је у протеклих неколико година иницијативом и сарадњом “Појас и пут” и “16 плус један” знатно унапријеђена сарадња двије земље.

Ђи је навео да је прошлогодишњим укидањем виза у великој мјери олакшана размјена између становника БиХ и Кине.

“Број кинеских туриста у Сарајеву расте из дана у дан, а ове године многи од њих су одабрали да у овом граду прославе кинеску нову годину. Увјерен сам да ће заједничким напорима и сарадњом између Кине и БиХ бити постигнуто више резултата”, рекао је Ђи, обраћајући се званицама уочи почетка концерта Ансамбла пјесме и плеса народности “Ксинганменг” из Унутрашње Монголије, који је организован поводом обиљежавања Кинеске нове године.

Он каже да је, према лунарном кинеском календару, данас први дан пуног мјесеца 2019. године који Кинези зову фестивал лампиона и који симболизује окупљање, хармонију и срећу.

Ђи је појаснио да му је посебно драго што присутни имају прилику да уживају у наступу умјетника из Унутрашње Монголије који ће представити своју изворну умјетност са типичним етничким монголским карактеристикама.

Ансамбл пјесме и плеса народности “Ксинганменг” из Унутрашње Монголије учествовао је на бројним фолклорним такмичењима и манифестацијама у земљи и иностранству и за своје наступе добијао бројне престижне награде.

Наступ у Сарајеву посљедњи је у оквиру европске турнеје ансамбла поводом Кинеске нове године.

Прије почетка концерта, испред зграде Народног позоришта за грађане Сарајева приређен је ватромет.

Вечерашњем концерту присуствовали су бројни представници јавног, културног и политичког живота у БиХ.

Кинеска нова година или фестивал прољећа најзначајнији је празник у Кини који се прославља првог дана првог мјесеца нове лунарне године и установљен је још у вријеме династије Ксиа која је владала од 2100. до 1600. године прије нове ере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана