У Републици Српској испарило 40 одјељења

Анита Јанковић-Речевић
У Републици Српској испарило 40 одјељења

Бањалука - Демографска слика у РС је све лошија, што најбоље показују основне школе у којима звоно из године у годину на наставу позива све мање основаца, па је тако на почетку 2017/2018. године у клупама било 91.370 ученика, што је за 1.313 ђака мање него годину раније.

У том периоду угашено је 38 одјељења, а алармантан је податак да бројне школе, нарочито у мањим срединама, имају далеко мање ученика него што је предвиђено. Посебно забрињава то што поједине школе имају мање од 25 ђака, колико је оптимално да их буде само у једном одјељењу. Ипак, у најнезавиднијем положају је школа у Купресу у РС, гдје број ђака није чак ни двоцифрен.

Према подацима Републичког завода за статистику, у школске клупе на почетку ове школске године највише ђака сјело је у Бањалуци, Бијељини и Приједору. Са друге стране, ученика уопште није било у Источном Мостару и Источном Дрвару, а мање од стотину ђака имале су школе у осам општина.

- Најмање ученика је у Купресу, свега девет, а ништа боља ситуација није ни у Источном Старом Граду, гдје има 20 ђака. Мање од стотину ученика било је у Трнову, Новом Горажду, Петровцу, Крупи на Уни, Језеру и Калиновику - показују подаци Завода за статистику.

Начелница Источног Дрвара Милка Иванковић објаснила је да ова општина нема основну школу, али да ђака има.

- Наша дјеца се школују у Рибнику и Дрвару, а неки одлазе и у Бањалуку. Овдје је некада постојала школа, али је током ратних дејстава срушена, тако да од формирања општине немамо образовну установу - рекла је Иванковићева и додала да се у овој малој општини, упркос тешким условима, дјеца рађају јер има младих брачних парова. 

Начелник општине Источни Мостар Божо Сјеран каже да је једина школа у овој општини престала да ради прије двадесетак година.

- Школа је радила неколико година послије рата, али је затворена због мањка ђака. Прошле школске године нисмо имали ниједног уписаног првачића, а ове године их је троје, који се школују у Невесињу - рекао је Сјеран. 

У општини Језеро постоји Основна школа "Вук Караџић", али је, нажалост, тврди начелница Снежана Ружичић, ђака из године у годину све мање.

- Прије осам година било је око 160 ученика, а сада их је мање од 100. Радујемо се што ће нам се ускоро доселити породица из Шипова која има шесторо дјеце, а и лани је рођено 11 беба, тако да постоји нада да ће школа бити богатија. За сада, нема комбинованих одјељења, што је добро - рекла је Ружичићева.

Она је додала да је највећи проблем ове локалне заједнице велика незапосленост.

- Социјална карта становништва је тешка и наши грађани раде у сусједном Шипову, Јајцу и Мркоњић Граду. Велики број породица живи од стоке и рада на њиви - рекла је Ружичићева.

Демограф Стево Пашалић истиче да су подаци Завода за статистику показатељ негативних демографских трендова који су присутни на овим просторима дужи низ година.

- У Српској је 2003. године било 124.000 основаца, а 15 година касније у школама је 33.000 ђака мање. Највећи број становника губимо миграцијама које све више узимају маха, а не недовољним рађањем иако је и оно на ниском нивоу. На годишњем нивоу РС недостаје 7.000 новорођене дјеце како би се приближили простој стопи репродукције - рекао је он.

Пашалић је истакао да РС треба да се угледа на Србију и донесе сет мјера популационе политике.

- Добра мјера коју је Српска увела је надокнада за незапослене мајке, али не можемо очекивати да то доведе до беби-бума јер се у демографији ништа не дешава преко ноћи.

Треба радити на популационој едукацији, а 11.000 студената на Универзитету у Источном Сарајеву ће кроз мјесец-два бити обухваћено едукацијом о стварању свијести о неопходности повећаног рађања - додао је Стево Пашалић.

Локалне заједнице са највећим бројем ђака

Бањалука   15.859

Бијељина     8.881

Приједор     5.384

Добој           4.948

Зворник       4.077

Градишка    3.716

Лакташи      3.394

Теслић         3.179

Прњавор      2.857

Требиње      2.598

Локалне заједнице са најмањим бројем ђака

Купрес  РС                 9

Источни Стари Град  20

Трново                     67

Ново Горажде         89

Петровац                 89

Крупа на Уни          93

Језеро                      95

Калиновик              97

Хан Пијесак          212

Берковићи             215

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана