У РС пролазност на возачким испитима 80 одсто

nezavisne.com
У РС пролазност на возачким испитима 80 одсто

Бањалука - Пролазност на возачким испитима протеклих година у РС била је око 80 одсто када су у питању тестови, односно теоретска настава, док је пролазност када је у питању вожња око 60 одсто, навели су из Завода за статистику РС.

Док једни сматрају да је висока пролазност забрињавајућа у односу на број саобраћајних незгода и несрећа, у којима учествују управо млади возачи од 18 до 21 годину који су и најугроженија категорија, други су мишљења да су обуке возача веома квалитетне.

Подсјећамо, и Зоран Средић, судски вјештак саобраћајне струке, говорећи о узроцима саобраћајних несрећа раније је рекао за "Независне" да чим је превелики проценат из првог пута полагања теоретске наставе, односно познавања саобраћајних прописа - то показује да нешто није у реду.

Указао је и на чињеницу да су тестови годинама исти и не мијењају се, а због понуђених одговора и заокруживања тестови се полажу у великом проценту из првог покушаја, што је сигнал да нешто не штима.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, сматра да се систем из темеља треба мијењати.

"Имали смо скоро тематски савјет о обуци и полагању возачких испита у РС и моје мишљење, као и већине, је да је потребно значајно мијењати и обуку и полагање возачких испита, јер је овај модел обуке застарио и не стичу се сва потребна знања за безбједно учешће у саобраћају", истиче Радовић.

Додаје да ЕУ припрема измјену директиве која се односи на стицање возачких дозвола у смислу обука из предвиђања опасности, што је и код нас недостатак.

Истиче да су полазници код нас оптерећени компликованим раскрсницама, димензијама возила или таблица, а не учи се како се понашати у кризним ситуацијама, те је потребан већи фонд питања јер су питања која сада уче будући возачи застарјела.

Потребно је увести и степеновање возачке дозволе, да се са 17 година стиче прва дозвола с одређеним ограничењима, а са 18 година пуна дозвола.

"Не треба нам бољи показатељ да нешто није у реду ако само погледате у дијаграм смртности, да највише гину млади возачи - од пунољетства до 21 годину", каже Радовић.

Миленко Јаћимовић, предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС, тврди да је квалитет обуке и полагања код нас на високом нивоу, те да теоретску наставу држе саобраћајни инжењери који морају имати лиценце.

"Такав кадар може одлично спремити кандидате за један обичан курс, а кажем курс зато што је свуда у свијету то курс. У Америци и западној Европи то је још либералније, него што је код нас то заокруживање питања. Њих тамо не занима колико знате, већ да покажете знање", рекао је Јаћимовић.

Миленко Станетић, власник ауто-школе "Волан" из Бањалуке, истиче да је постојећи систем добар и да даје добре резултате ако се поштује, али се он може дограђивати.

На питање шта би требало промијенити, он је рекао да недостаје само професионална комисија за испит која се бави само тим.

"Није необично да се тестови из прве положе. Ја се бавим 30 година теоретском наставом и знам да су наши омладинци интелигентни, шта је за њих да науче неколико стотина питања", каже Станетић.

Сматра да највише треба радити на савјести и свијести возача, те да су наши возачи врло сналажљиви у непредвиђеним ситуацијама ако узмемо у обзир да у иностранству постоје затворени полигони са препрекама, а код нас се с тим млади возачи суоче тек кад се нађу у таквој ситуацији.

Из Завода за образовање одраслих РС кажу да што се тиче начина полагања возачких испита у скорије вријеме нису предвиђене неке битније измјене, јер је сегмент обуке кандидата за возаче, као и само полагање возачког испита предмет недавно промијењеног и допуњеног Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и пратећих правилника.

"Недавне измјене односиле су се углавном на услове које морају испуњавати ауто-школе, док ће кандидати у појединим категоријама имати по неколико часова дужу обуку и биће им омогућен излазак на поједине више категорије, нпр. Д, директно са Б категорије, наравно уз поштивање осталих услова", кажу из Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана