У БиХ се не за ко је надлежан за казаљке

nezavisne.com
У БиХ се не за ко је надлежан за казаљке

Бањалука, Стразбур - Посланици Европског парламента усвојили су јуче резолуцију у којој се позива на израду темељне процјене система рачунања зимског и љетног времена и, ако је то неопходно, промјену правила, односно укидање помјерања сата два пута годишње.

Уколико дође до тога, у БиХ је проблем што се не зна на који би се начин те промјене увеле, односно ко је надлежан за казаљке.

Ни званичницима ни стручњацима метеорологије у БиХ за сада није јасно да ли ће се одлука европских званичника, ако ступи на снагу, аутоматски примјењивати, да ли ће се доносити посебан закон или се неће примјењивати јер нисмо у Европској унији.

Када је у питању ЕУ, даљи потези су на Европској комисији, а из Европског парламента наводи се да ће посланици позвати Европску комисију да предложи укидање праксе да се казаљке помјерају сваких шест мјесеци по један сат унапријед, односно уназад.

Захтјев за укидање помјерања казаљки покренут је због све више доказа о негативном утицају те праксе. Разним анализама је утврђено да промјена рачунања времена за један сат негативно утиче на здравље људи, те повећава ризик од срчаних болести код старијих особа. Осим тога, утиче на пољопривреду, продуктивност, расте број саобраћајних удеса, а ђаци биљеже слабије резултате у школи.

Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, казала је за "Независне" да је чула за иницијативу од стране европских институција да се укине љетно и зимско рачунање времена јер се нису показали резултати због чега је првенствено уведено.

"И све одлуке које они донесу и Босна и Херцеговина треба слиједити и прилагођавати се. Не знам вам сада тачно рећи да ли се то дотиче закона, али ако се дотиче, онда све мора ићи кроз парламентарну процедуру", рекла је Кришто.

У Федерацији постоји Закон о рачунању времена, а јуче смо ресорном Федералном министарству рада и социјалне политике послали питања да ли ће доћи до измјене закона и на који се начин може приступити евентуалној иницијативи ако дође до укидања љетног и зимског рачунања времена, али до закључења овог броја "Независних" нисмо добили одговоре.

Ни из Института за мјеритељство БиХ, који има лабораторију за вријеме и фреквенцију, јуче нисмо добили одговоре поводом резолуције Европског парламента.

Из Федералног хидрометеоролошког завода истичу да не знају на који ће се начин у БиХ усвојити укидање љетног и зимског рачунања времена ако до тога дође.

Иако је љетно рачунања времена изворно предложено ради штедње енергије која свијету недостаје, Жељко Мајсторовић, бх. метеоролог, заговорник је укидања помјерања казаљки.

"Помицање сата само ремети наш природни биоритам и лоше утиче на здравље и расположење, а не доприноси ничему добром", сматра Мајсторовић.

Резолуција у Европском парламенту је јуче усвојена са 384 гласова "за", 153 "против" и 12 уздржаних.

"Комисија редовно добија питања о љетном и зимском рачунању времена. Државама чланицама не смијемо допустити да саме одлучују о томе јер то не би било добро за тржиште", рекла је Словенка Виолета Булц, комесар Европске комисије у току расправе.

Љетно и зимско рачунање времена већ је укинуто у Турској, Бјелорусији и на Исланду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана