У Бањалуци положени вијенци поводом 100 година од краја Великог рата

Срна
У Бањалуци положени вијенци поводом 100 година од краја Великог рата

Бањалука - На споменик жртвама такозваног велеиздајничког процеса на гробљу “Свети Пантелија” у Бањалуци данас су положени вијенци поводом 100 година од завршетка Првог свјетског рата, те исказана почаст свим жртвама Великог рата које су дале животе за слободу.

Вијенце су положили министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, те представници Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918.


Савановић је истакао значај обиљежавања 11. новембра - Дана примирја, којим окончан Први свјетски рат, који је трајао четири године и однио велики број жртава.

“Највише су страдали цивили и војници, а резултат Првог свјетског рата била је нова карта Европе”, рекао је Савановић новинарима.

Он је истакао да је Први свјетски рат са разлогом назван Велики рат, те да је обавеза будућих генерација да одају почаст и захвалност жртвама које су дате за слободу.

Према његовим ријечима, Први свјетски рат однио је више од 15 милиона жртава, а у односу на број становника, највише жртава имала је Србија.

Конзул Николић је истакао да су српске жртве у првом свјетском рату биле немјерљиве, те подсјетио да је Србија из рата изашла са 28 одсто мање становништва него прије тог сукоба.

“Ово је дан који је пресудно важан у историји цивилизације којој припадамо, јер је на данашњи дан потписано примирје у Првом свјетском рату, који је однео више од 15 милиона жртава, а више од 20 милиона људи је било рањено”, рекао је Николић.

Силе Антанте потписале су примирје са Њемачком 11. новембра 1918. године у 11.00 часова, у жељезничком вагону код Француског града Компијена и тиме окончале Први свјетски рат.

Овај датум проглашен је као национални празник у многим савезничким земљама, као знак сјећања на страдале током рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана