Tužilaštvo će zatražiti pritvor za direktora GIKIL-a

Srna
Tužilaštvo će zatražiti pritvor za direktora GIKIL-a

Tuzla - Tužilaštvo Tuzlanskog kantona zatražiće određivanja pritvora generalnom direktoru Global ispat koksne industrije Lukavac /GIKIL/ Debasisu Ganguli, osumnjičenom za krivična djela koja se odnose na ekološke incidente.

Gangula je saslušan danas u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, koje će nadležnom sudu uputiti prijedlog za određivanje pritvora, rečeno je portalu "Kliks" u ovom tužilaštvu.


Pripadnici kantonalnog MUP-a uhapsili su juče generalnog direktora GIKIL-a, koji je osumnjičen za krivična djela koja se odnose na ekološke incidente u kojima je došlo do zagađenja vazduha, zemlje i vode.

Protiv Gangule je otvorena istraga zbog krivičnog djela zagađenje okoline.

Ganguli se kao generalnom direktoru GIKIL-a na teret stavlja da je kršenjem važećih propisa propustio da izvrši obavezana ulaganja s ciljem smanjenja i sprečavanja emisije štetnih polutanata u vazduh, zemlju i vodu.

Prema ranijoj dozvoli koju je GIKIL-u izdalo federalno Ministarstvo okoline i turizma, ova lukavačka kompanija bila je dužna uložiti 111 miliona KM u zaštitu okoline, što nije učinjeno.

Sve je za posljedicu imalo enormno zagađenje vazduha, zemlje i vode, a na moguće ekološke katastrofe ranije su upozoravali građani Lukavca, ali i stručnjaci iz oblasti ekologije.

Prije nekoliko dana resorno federalno ministarstvo odbilo je da produži dozvolu GIKIL-u, a federalna Uprava za inspekcijske poslove izdala je rješenje o obustavi rada.

Rok za obustavu rada je 30 dana, a nakon posljednjeg ekološkog incidenta u kojem je došlo do izlivanja štetnih materija u rijeku Spreču, proizvodnja je u kompaniji smanjena na 60 odsto.

U aprilu se dogodila ekološka katastrofa kada je došlo do pucanja nasipa na postrojenju za transport otpadnih voda i izlivanja tekućine u rijeku Spreču, a u avgustu je u lukavačkoj firmi eksplodirao rezervoar te je došlo do isticanja amonijaka.

Tom prilikom su povrijeđena i tri radnika, dok su četiri vatrogasca zatražila medicinsku pomoć zbog udisanja amonijaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana