Tužilac sumnja da je predloženi vještak na suđenju Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću pristrasan

Tužilac sumnja da je predloženi vještak na suđenju Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću pristrasan 06.03.2018 15:35 | Srna

Sarajevo - U nastavku suđenja Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću za svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika, tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić danas je u Sudu BiH rekao da sumnja da je predloženi vještak Martin Frančešević pristrasan i da se protiv njega vodi istraga za ratne zločine protiv Srba na području Brčkog.

Janjić je uočio da je vještak bio prisutan na posljednja tri ročišta u ovom predmetu, te naveo da je zaposlen u federalnom Ministarstvu za boračka pitanja gdje je angažovan i optuženi Halilović, navodeći da su u kontaktu i da zajedno prisustvuju sastancima.


Odbrana Sakiba Halilovića najavila je da će u dokaznom postupku saslušati četiri svjedoka i jednog vještaka, te uložiti znatan broj materijalnih dokaza.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je, kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica takozvane Armije BiH, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo, na području Kamenice.

Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem.

U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da bude kažnjena.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. mart.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica