Trninić: Srpska sama odlučuje o rutama puteva

Marijana Miljić
Trninić: Srpska sama odlučuje o rutama puteva

Banjaluka - Srpska neće odustati od zacrtanih ruta brzog puta ili autoputa prema Srbiji, a priča da će Turska finansirati trasu od Sarajeva do Beograda se neopravdano eksploatiše, poručio je ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

On je povodom najave današnjeg sastanka ministra komunikacija i transporta BiH Ismira Juska sa turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom, na kojem bi trebalo da razgovaraju o daljoj dinamici i ostalim poslovima na izgradnji brzog puta Sarajevo - Beograd, rekao da se Jusko može sastajati s kim hoće, ali da isključivo RS odlučuje o infrastrukturnim projektima kroz njenu teritoriju.

- Priča o novcu Turske za taj projekat je jednostavno nekada pomenuta i ona se neopravdano eksploatiše. Od te priče jednostavno nema ništa, barem koliko ja imam informacija. O infrastrukturnim projektima kroz RS odlučuje isključivo RS i više niko - rekao je Trninić za "Glas Srpske".

Kada je riječ o trasi brzog puta od Sarajeva do Beograda, ponovio je da su te rute regulisane strateškim dokumentima, odnosno prostornim planom i strategijom transporta.

- Jedna od tih ruta je od Istočnog Sarajevo preko Pala, Sokoca, Rogatice i Višegrada do granice sa Srbijom i mi smo za tu trasu aplicirali za sredstva kod Evropske komisije kako bismo dobili grant za izradu projektne dokumentacije. Druga ruta je od Doboja, koridorom 5C prema Vukosavlju i dalje prema Brčkom, Bijeljini i Srbiji. Za ovu rutu pregovaramo sa konzorcijumom iz Kine - rekao je Trninić.

Naglasio je da postoji i treća ruta koja je definisana u sveobuhvatnoj transportnoj mreži za jugoistočnu Evropu, kao i trasa koja je definisana okvirnom strategijom BiH, a koja je interesantna RS.

- Riječ je o nastavku autoputa "9. januar" od Doboja do granice entitetske linije te dalje preko Tuzle do Zvornika i onda veza prema Loznici do granice sa Srbijom. To su projekti koji su definisani našim strateškim dokumentima i mi ih nećemo mijenjati - kazao je Trninić i dodao da su vlasnici infrastrukture entiteti.

Ranije je najavljeno da je Turska spremna da investira tri milijarde evra u izgradnju brzog puta od Sarajeva do Beograda.

Otvaranje "9. januara"

Neđo Trninić podsjetio je da će izgradnja autoputa "9. januar" od Banjaluke do Doboja biti završena početkom septembra.

- U toku su i procedure o pitanju odobrenja upotrebnih dozvola i ostale dokumentacije za taj projekat. Možemo očekivati da ovaj autoput bude pušten u saobraćaj krajem septembra - kazao je Trninić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana