Trgovska gora neprihvatljiva kao odlagalište opasnog otpada

Srna
Trgovska gora neprihvatljiva kao odlagalište opasnog otpada

Sarajevo - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović istakao je da nije u redu da se susjedu na granici odlaže bilo koji otpad i da se namjera Hrvatske da na granici sa BiH odlaže radioaktivni, odnosno nuklearni otpad ne može nazvati prijateljskim činom.

"Mislim da je pred nama težak put u kojem BiH želi da Hrvatska čuje njen glas", rekao je Šarović novinarima nakon konferencije "Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore", te ocijenio da BiH nije preostalo puno mjera.

On očekuje da će se institucije BiH znatnije uključiti u rješavanje u ovog problema i da treba tražiti međunarodnu podršku da se izmijeni namjera Hrvatske da na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, odlaže i skladišti radioaktivni i nuklearni otpad.

Komentarišući ideje da je za rješavanje ovog problema potrebna međunarodna arbitraža, Šarović je podsjetio da je za arbitražu potreban pristanak Hrvatske.

Ministar ekologije i turizma Federacije BiH /FBiH/ Edita Đapo upozorila je da izgradnja deponije radioaktivnog, odnosno nuklearnog otpada u Trgovskoj gori u slučaju zemljotresa, požara, poplava ili nesreće izazvane ljudskim faktorom može imati nesagledive posljededice po stanovništvo u BiH, pogotovo u pograničnim dijelovima gdje se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom, pčelarstvom ili turizmom.

"Ukoliko je Hrvatska spremna da plati danak od četiri hiljade stanovnika u opštini Dvor, BiH ne može plaćati danak da na samim vratima ima odlagalište radionuklearnog otpada upravo zato što se taj otpad ne odlaže 10-15 godina pa će se rekultivisati, već je to deponija koja će tu stajati 250.000 godina", naglasila je Đapo novinarima.

Predsjednik "Zelenog kluba" koji okuplja poslanike sa svih nivoa vlasti u BiH Saša Magazinović rekao je da konferencija o problemu Trgovske gore nije nikakva antihrvatska histerija već pokušaj da se razvije dijalog kako bi u duhu dobrosusjedskih odnosa bio rješavan problem.

On je upozorio da je mjesto gdje Hrvatska ima namjeru odlagati i skladištiti radioaktivni i nuklearni otpad udaljeno svega par stotina metara od rijeke Une i granice sa BiH, manje od tri kilometra od centra Novog Grada i par stotina metara od vodozahvata odakle stanovnici BiH piju vodu, te bi se dvije trećine eventualnog negativnog, štetnog efekta odnosile na BiH, a jedna na Hrvatsku.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izrazio je zadovoljstvo što je danas u Sarajevu organizovana konferencija u vezi sa problemom Trgovske gore i što su učesnici potvrdili stav koji imaju stanovnici i vlasti Novog Grada da navedeni lokalitet nije prihvatljiv zbog blizine granice, ali i neispunjavanja tehničkih uslova za odlaganje radioaktivnog otpada.

"Građani Novog Grada traže prije svega od opštine i Republike Srpske, a naravno i BiH da budu zaštićeni jer je ovo jedan od problema na kojima BiH polaže ispit", poručio je Drljača.

Gradonačelnik Petrinje i poslanik u Saboru Hrvatske Darinko Dumbović istakao je da kraj u kojem vlasti njegove zemlje namjeravaju odlagati radioaktivni otpad zaslužuje da se o njemu brine na drugi način.

"Taj dio Pounja jedan je od najljepših krajeva za zdrav život, ekološku proizvodnju i sve što bi u budućnosti trebali imati", izjavio je Dumbović i dodao da lokacija Trgovske gore nije bezbjedna jer postoji opasnost od klizišta.

Konferencija, koju su organizovali su poslanici svih nivoa vlasti u BiH okupljeni u "Zelenom klubu", okupila je predstavnike vlasti u BiH, kao i ambasada i međunarodnih institucija, te nevladinog sektora iz BiH i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana