Траже новац за плате судија и тужилаца

Срна
Траже новац за плате судија и тужилаца

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ поново је позвао представнике извршних и законодавних власти да одобре довољно новца буџетима правосудних институција за плате и накнаде тужиоцима и судијама који раде на предметима ратних злочина.

Из ВСТС-а је саопштено да је у току завршна фаза спровођења Пројекта ИПА 2013

“Унапређење рада на предметима ратних злочина у БиХ” који се финансира уз подршку ЕУ.

На основу Уговора о гранту, ЕУ је у протеклом периоду обезбиједила знатна средства за финансирање запослених и материјалне трошкове за процесуирање предмета ратних злочина у оквиру 15 тужилаштава и осам судова у БиХ.

Током реализације пројекта именован је 21 тужилац и судија, чије су се плате и накнаде у протеклих пет година финансирале из донаторских ИПА средстава.

Осим тужилаца и судија, из пројектних средстава финансирано је и 114 позиција пратећег нетужилачког и несудског особља.

Како је планирано да пројекат буде завршен ове године, те да у његовим наредним фазама није предвиђено финансирање плата тужилаца и судија, него искључиво пратећег особља, ВСТС је у више наврата позивао надлежна министарства финансија и правде у БиХ да приликом припреме буџета за 2019. годину имају у виду да финансирање плата и накнада тужилаца и судија треба да буде преузето и обезбијеђено у оквиру редовних буџета правосудних институција.

“Морамо констатовати да наши позиви нису узети у обзир приликом утврђивања буџета на неким од нивоа власти, па желимо да изразимо забринутост због чињенице да одобреним буџетом правосудних институција за 2019. годину у Републици Српској није обезбијеђено довољно средстава како би било преузето финансирање плата свих тужилаца и судија из редовног буџета институција”, наводи се у саопштењу ВСТС-а.

Из ВСТС-а наводе да је у јавности често прокламована подршка раду правосуђа, посебно тужилаштвима од извршних власти у БиХ, а да та подршка није увијек праћена адекватном финансијском подршком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана