Timovi će rješavati problem zagađenja Drine i Lima

Srna
Timovi će rješavati problem zagađenja Drine i Lima

Višegrad - Resorni ministri Srbije, Crne Gore i Republike Srpske dogovorili su juče na sastanku u Višegradu formiranje timova koji će evidentirati sve deponije na rijekama Drini i Limu, da bi potom bio obezbijeđen novac za njihovo uklanjanje.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da će resorna ministarstva Srpske i Crne Gore u roku od sedam dana formirati tim za rijeku Taru, gdje najveću količinu plutajućeg otpada čine drvni sortimenti. Ona je navela da će, osim ovog, biti formiran još jedan tim za identifikovanje divljih deponija.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da će Srbija pomoći ovaj projekat i stručno i finansijski, navodeći da je tehnologije za zbrinjavanje otpada moguće predložiti tek kad bude utvrđeno šta se tačno nalazi na deponijama. On je naglasio da je na svaku divlju deponiju potrebno postaviti kameru i pristupiti kažnjavanju.

- Biće kažnjen svako ko bude uhvaćen da baca smeće. U Nacionalnom parku “Đerdap” ne postoji nijedna divlja deponija, jer su kamere i represija odigrali bitnu ulogu - istakao je Trivan, dodajući da u Srbiji ima više od 4.000 divljih deponija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana