Тестови за возаче селе се и на екране

nezavisne.com
Тестови за возаче селе се и на екране

Бањалука - Свим кандидатима за полагање возачког испита у Републици Српској ускоро би требало бити омогућено да теоретски дио, односно тестове, полажу на рачунарима.

Тај план је уврштен у Програм безбједности саобраћаја на путевима у РС 2019-2022, који је недавно усвојила Влада РС, а предвиђено је да се кандидатима ова могућност да већ ове, односно идуће године.

Таква пракса већ је заживјела, али само у Бањалуци, а искуства су, судећи по ријечима стручњака, позитивна.

“Омогућавањем полагања возачких испита из познавања прописа о безбједности саобраћаја на путевима путем рачунара, олакшан је и унапријеђен систем полагања возачких испита”, наведено је у Програму безбједности саобраћаја на путевима у РС 2019-2022.

Међутим, судећи према информацијама Завода за образовање одраслих Републике Српске, будући возачи баш и нису одушевљени могућношћу да уз помоћ рачунара полажу теоретски дио возачког испита.

“Полагање теоретског дијела возачког испита на рачунарима засад је омогућено само у Испитном центру Бањалука, јер је заинтересованост кандидата недовољна у другим испитним центрима”, рекли су за “Независне” из Завода за образовање одраслих Републике Српске.

Уколико неко није информатички писмен или из неког другог разлога не жели тестове да полаже путем рачунара, нема разлог за бригу.

“Могућност полагања испита и путем класичних тестова је предвиђена законским прописима и као таква остаје без обзира на то да ли се кандидатима опционо нуди и полагање електронским путем”, појашњавају из Завода за образовање одраслих Републике Српске.

Бањалучанка, која је теоретски дио испита полагала на рачунару, каже да је то за њу било и те како позитивно искуство.

“Вјежбала сам саобраћајна правила на апликацији па ми је било много лакше да на рачунару полажем теоретски дио возачког испита. Друга предност је то што сам за свега неколико минута добила резултате”, каже ова Бањалучанка.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, рекао је за “Независне” да се и у развијеним земљама теоретски дио возачког испита полаже путем рачунара.

“Генеришу се потпуно случајно испитна питања и кандидат одговоре попуњава на рачунару. То је много ефикаснији начин полагања, јер је мања могућност злоупотребе”, рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана