Tehnički fakulteti prečica do zaposlenja

Danijela Stokanić
Tehnički fakulteti prečica do zaposlenja

Banjaluka - Gotovo 2.000 radoznalih maturanata, željnih informacija o studijskim programima koje planiraju da upišu, juče je iz cijele Srpske došlo u posjetu banjalučkom Univerzitetu, odakle im je poručeno da su najbolji izbor tehnički fakulteti, koji pružaju šansu za lakše zaposlenje.

Podijeljeni u grupe, đaci su u okviru manifestacije "Dan otvorenih vrata fakulteta Univerziteta u Banjaluci", koju je organizovao Studentski parlament, posjetili fakultete, gdje su ih profesori i buduće kolege upoznali sa svim izazovima koje mogu da očekuju, kao i o čarima studiranja u gradu na Vrbasu.

Većina maturanata sa kojima smo juče razgovarali bila je neodlučna kada je izbor budućeg poziva u pitanju, zbog čega su, kažu, i došli na ovu manifestaciju, koja će im pomoći u izboru.

Maturantkinje iz Prijedora Azra i Ajla na "Dan otvorenih vrata" su došle kako bi se, kako kažu, još jednom preispitale da li zaista žele u inostranstvo ili će ipak školovanje nastaviti u Srpskoj.   

- Od svih studijskih programa, najviše me privlači njemački jezik i književnost, tako da ću, ako odustanem od inostranstva, to najvjerovatnije i upisati - kazala je Azra.

Ajla kaže da je, nakon što je obišla Fakultet bezbjednosnih nauka te upoznala profesore i studente koji su je uputili u studijski program, dobila još veću želju da studira u Banjaluci.

Fakultet bezbjednosnih nauka planira da upiše i Suzana Lakić iz Laktaša koja je Poljoprivrednu školu u Banjaluci završila prošle godine.

- S obzirom na to da je lani vladala jaka konkurencija na ovom fakultetu, ove godine sam kao alternativu odabrala Poljoprivredni fakultet - kazala je Lakićeva.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević maturantima je poručio da prilikom upisa posebnu pažnju obrate na tehničke fakultete, kao što su Elektrotehnički, Mašinski ili Građevinski, jer oni daju mogućnosti da se lakše nađe posao.

- "Dan otvorenih vrata" je idealna prilika da se maturanti upoznaju o fakultetima, njihovim prednostima i otklone eventualne nedoumice - kazao je Malešević.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin istakao je da na ovoj visokoškolskoj ustanovi ima 17 fakulteta i više od 50 studijskih programa prvog ciklusa studija.

- Postoji inicijativa za licenciranje dodatnih 20 studijskih programa kao što su poslovna informatika na Ekonomskom fakultetu i dodatna usmjerenja programa zdravstvena njega na Medicinskom - kazao je Gajanin.

Dodao je da je teško pronaći studijski program koji ne izvodi ova, najstarija visokoškolska ustanova u Srpskoj, koja će ove godine upisati oko 2.500 brucoša.

- Osim tog, naši studenti imaju mogućnost da dio obrazovanja, u okviru međunarodne razmjene, završe na nekom univerzitetu u zemljama EU ili državama širom svijeta sa kojima imamo ugovor o saradnji - naglasio je Gajanin.

Razlog više da maturanti školovanje nastave na jednom od fakulteta banjalučkog Univerziteta, prema njegovim riječima, su smještajni kapaciteti na koje mogu da računaju gotovo svi studenti koji dođu u Banjaluku da studiraju.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da banjalučki Univerzitet pruža dovoljno znanja iz različitih oblasti i nudi bogatu lepezu studijskih programa.

Istorija

Dane Malešević istakao je da će se u udžbenicima iz predmeta istorija nalaziti određene činjenice o dešavanjima na prostoru BiH u periodu od 1990. do 1995. godine, ali ne i sadržaj kojim se vrijeđaju ostala dva konstitutivna naroda ili nacionalne manjine.

- Autori udžbenika istorije za deveti razred osnovne škole i treći i četvrti razred gimnazije moraće da poštuju preporuke Savjeta Evrope i UNESKO-a iz 2005. godine kojima je predviđeno da se događaji iz proteklog rata ne interpretiraju djeci na način koji širi mržnju i stvara neprijateljstvo - rekao je Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana