Свједок видио Елфету Весели у Коњевић пољу

Срна
Свједок видио Елфету Весели у Коњевић пољу

Сарајево - У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, свједок Тужилаштва БиХ Ферид Хоџић рекао је да оптужену зна "из махале" јер су били комшије у Власеници, и да ју је једном видио у јулу 1993. године у друштву униформисаних момака у Коњевић Пољу.

Хоџић, који је био командант Штаба Територијалне одбране Власеница, рекао је да му је неко из његове пратње указао на женску особу која није била у униформи.


"Изненадио сам се откуд она ту, а онда ми је речено да је у тој групи, која се звала жДизелж био и њен вјереник. Тек то ме изненадило, с обзиром на то да се њен отац, који је био албанског поријекла, строго држао традиционалних обичаја, што подразумијева и начин вјеридбе и удаје дјевојке", навео је Хоџић.

Свједок је рекао да не зна да ли је било жена у јединици Сакиба Халиловића, која је дошла у Церску, додавши да је касније чуо да је дошла једна дјевојка болничарка.

Он је потврдио да оптуженог Халиловића добро зна, јер је са њим, као командант Територијалне одбране Власеница, до 11. октобра 1991. године сарађивао у "Патриотској лиги".

"Видио сам га тек у јулу 1993. године, када је са својом групом од 25 до 30 људи дошао у реонски штаб у Каменици да ми пренесе поруку команданта Општинског штаба Зворник Жељка Кнеза да се овај штаб укида и да се формира Шести зворнички одред. Казао ми је да имају посебне задатке и то да изврше диверзију на електросистем, гасовод и водовод за Зворник", рекао је Хоџић.

Наставак саслушања овог свједока заказан је за петак, 6. октобра.

Тужилаштво БиХ терети другооптужену Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила Стојановића, тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана