Sve više upisanih na doktorske studije u RS

nezavisne.com
Sve više upisanih na doktorske studije u RS

Banjaluka - Posljednjih godina znatno se povećao broj upisanih na doktorske studije u RS, pa je, prema statističkim podacima, 2014/2015. godine bilo upisano 43 doktoranata, dok ih je u lanjskoj školskoj godini upisano 130.

Što se tiče naučnih oblasti, prema statistici, najviše doktoranata je u prethodnoj akademskoj godini bilo na društvenim naukama, novinarstvu i informisanju (50), zatim na zdravstvu i socijalnoj zaštiti (25) i informacionim tehnologijama (12).

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, najviše prijavljenih doktorskih disertacija bilo je na Univerzitetu u Banjaluci (53), zatim na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu (38) te na Univerzitetu za poslovne studije (30).

Od njih 130, najviše ih je sa mjestom prebivališta u Banjaluci (44), dok je inostranih doktoranata 27.

Doktorsku disertaciju lani je odbranilo njih 54, a među njima i jedan šezdesetpetogodišnji doktor nauka.

Nekoliko doktoranata, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, živi sa roditeljima, a neke roditelji finansiraju na doktorskim studijama.

U proteklih pet godina, na Univerzitetu u Banjaluci, zvanje doktora nauka stekla su 202 kandidata, a u 2018. godini, od 18. januara do 22. avgusta, doktorsku disertaciju odbranilo je 18 kandidata.

"Prema važećem troškovniku Univerziteta u Banjaluci, cijena školarine za jednu studijsku godinu za samofinansirajuće studente na III ciklusu studija kreće se od 3.000 do 5.000 KM. Za strane državljane cijena godine studija u navedenom ciklusu je 5.000 KM", kažu iz Banjalučkog univerziteta i dodaju da se pregled, ocjena i odbrana doktorske disertacije plaća u skladu sa troškovnicima organizacionih jedinica Univerziteta.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, rekao je za "Nezavisne" da je ranije upis doktorskih studija bio po starom sistemu, dok se sada po bolonjskom procesu upisuju doktorati.

Napominje da se bolonjskim principom studiranja došlo do toga da se sa 24-25 godina završavaju master studije i tad formalno postoje mogućnosti za upis na doktorske studije, te je realno očekivati da tu budu mladi ispod 30 godina, kazao Trbić

Istakao je da ima i kolega koje su se odlučile da nastave svoje školovanje nakon duže pauze i to je zakonski svakako moguće.

"Realno je očekivati da se povećava broj studenata na doktorskim studijama. Slična situacija je i kod nas na PMF-u, gdje imamo doktorski studij iz matematike, a možemo očekivati i doktorski studij iz geonauka, fizike i biologije. Prošle godine imali smo šest, a ove godine tri-četiri, tako da ima zainteresovanih za doktorske studije", kaže Trbić.

Ističe da njihovi asistenti najčešće doktorske studije ipak završavaju u Srbiji i drugim evropskim zemljama.

"Treba očekivati da sljedeće godine i kod nas bude povećan broj doktorskih studija iz fundamentalnih nauka", kaže Trbić za "Nezavisne".

Dodaje da je kod njih na usavršavanju i jedan kolega iz Japana.

U Srbiji skok za 880 odsto

Da broj doktorata raste i u regionu pisali su i srbijanski mediji, a neki su komentarisali da zvanični podaci o broju doktora nauka u Srbiji stvaraju utisak da se "u deceniji za nama doktorati štancuju".

Poredeći 2007, kada je bilo izdato 206 doktorskih diploma, i 2016. dolazi se do podatka da je broja doktora nauka u Srbiji porastao za skoro 880 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana