Све више грађана користи рачунар и интернет

А. Ј. Р.
Све више грађана користи рачунар и интернет

Бањалука - Све више грађана Српске користи информационо-комуникационе технологије, што потврђују подаци Републичког завода за статистику према којима је број корисника интернета у овој години повећан за 6,3 одсто у односу на лани.

Чак 71,2 одсто становника РС сурфовало је ове године интернетом ради комуникације, куповине, истраживања, гледања филмова и слично. Истраживања завода о употреби информационо-комуникационих технологија показују и да рачунар користи 55,5 одсто грађана, што је за 3,4 одсто мање него лани.

- Број домаћинстава са приступом интернету повећан је за 5,5 одсто, а посебно је видљиво повећање употребе интернета путем мобилног широкопојасног приступа. Паметне телефоне у приватне сврхе користило је 88,8 одсто интернет популације - показују подаци завода.

Посебно је значајно повећање броја корисника који су путем интернета куповали или поручивали робу и услуге. Виртуелна трговина у Српској забиљежила је раст корисника за 2,5 одсто у односу на лани, а значајан скок је остварен и у коришћењу онлајн услуга јавне администрације.

 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана