Sve veća posjećenost i sve bolji turistički sadržaji na Jahorini

Srna
Sve veća posjećenost i sve bolji turistički sadržaji na Jahorini

Istočno Sarajevo - U Istočnom Sarajevu turizam je u usponu i treba ulagati u njega, jer postoji potencijal koji je potrebno usavršavati i promovisati, pa će rezultati doći, ističe direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Tošić.

On napominje da je, zahvaljujući brojnim investicijama koje su realizovane na Jahorini, uređenju staza po FIS-ovim standardima i zabavnim programima, zimska sezona u regionu počela upravo na ovoj olimpijskoj planini.


"Jahorina je sada najposjećenija destinacija u Republici Srpskoj", navodi Tošić u intervjuu za Srnu i napominje da je, prema podacima turističkih agencija, Jahorina najtraženija destinacija za boravak.

Tošić naglašava da je zimska sezona odlično počela i da će tako biti nastavljeno.

Na Jahorini će biti završen sistem vještačkog osnježavanja, što garantuje veći broj skijaških dana.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Tošić podsjeća da se radi i veliko akumulaciono jezero površine 95.000 metara kubnih, koje će na ljeto biti upotpunjeno vodenim sadržajima - pedalinama, kanuima, a tu će biti i park za djecu i staze za šetnju, čime će biti privučen veći broj turista, a Jahorina prepoznatljiva i u ljetnjoj sezoni.

Tošić dodaje da je, osim Jahorine, značajno i izletište na Trebeviću, koje je doživjelo ekspanziju, zahvaljujući realizovanim investicijama.

On napominje da su i na Ravnoj planini ostvarene velike investicije - završena je prva faza gondole, jedinstvene u BiH, te ističe da će ponuda Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo biti upotpunjena kada bude završena druga faza ove žičare, koja će ići do Jahorine.

Tošić kaže da je i pećina Orlovača mikrodestinacija najpoznatija u BiH tog tipa koju posjećuje veliki broj ekskurzija i posjetilaca.

Popunjavaju se i ljetnji sadržaji na planini kako bi se privuklo što više turista i planina živjela tokom cijele godine.

Tošić naglašava da se posjećenost Jahorine povećala i u ljetnjim mjesecima, tako da je u prošloj godini u odnosu na 2016. broj posjetilaca i noćenja u tom periodu povećan za 30 odsto.

On ističe da je Gradska uprava Istočnog Sarajeva energiju usmjerila u organizaciju Evropskog olimpijskog festivala mladih /EJOF/, koji treba da bude održan u februaru 2019. godine.

Prema njegovim riječima, to će biti velika marketinška šansa za promociju i Istočnog Sarajeva i Jahorine kao destinacije, jer će na EJOF-u učestvovati takmičari iz 45 zemalja svijeta.

Tošić u intervjuu Srni najavljuje značajnu promociju Jahorine u martu, kada će biti održan "Egzit" festival pod nazivom "Festival 84".

Festival će trajati od 15. do 18. marta, a već je prodato 7.000 karata, pa se u Turističkoj organizaciji nadaju da će postati tradicionalan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana