Све чешће звоне телефони код димњачара: Димњаке чисте кад загусти

nezavisne.com
Све чешће звоне телефони код димњачара: Димњаке чисте кад загусти

Бањалука, Зеница - С обзиром на то да је гријна сезона пред вратима, чишћење димњака се захуктава, те су телефони димњачара већ почели да звоне, а велике гужве очекују у наредном мјесецу.

Звонко Ковачевић, дугогодишњи димњачар из Бањалуке, савјетује грађанима да димњаке чисте редовно, на вријеме, како би избјегли гужве.

“Посао је већ постао интензивнији, још није претјерана гужва, али се очекује у октобру. Успијевамо одговорити на све позиве и очистити димњаке на вријеме, међутим проблем је то што код нас људи чисте димњаке 'пет до 12'“, рекао је Ковачевић и додао да би димњаке требало чистити током љета, када нема гужви, те да постоје и ријетки грађани који димњаке очисте одмах након сезоне гријања.

Он каже да нечишћењем димњака може доћи до његовог запаљења, али и до много већих посљедица. Цијена чишћења димњака је 20 КМ, каже Ковачевић и истиче да је она толика већ дужи период, те да се неће мијењати.

“Реална цијена би требало да буде виша, с обзиром на то да је поскупјело гориво и ми димњачари се возимо док одемо са једног на друго мјесто”, сматра он.

Демир Халимић Димко, димњачар из Зенице, који ради на подручју од Сарајева до Зенице, каже да су грађани полако почели да чисте димњаке, али да ипак највише зову тек када загусти.

“Димњаци се морају чистити, како не би дошло до пуцања или запаљења, а у најгору руку због прљавих димњака неком може да изгори кућа”, каже он.

Према његовим ријечима, цијена чишћења димњака четком-куглом је 30 КМ, док машинско чишћење кошта 60 КМ.

“Машинско чишћење је боље, јер оно учини да димњак буде 95 одсто чист, те је због тога и скупље”, рекао је Халимић и додао да цијене не би требало да се мијењају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана